Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Τα Χρονικά της Ελληνικής Ποπ και Ροκ: The Quiets

Καταρχήν θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον aris60's&70's για την πολύτιμη βοήθειά του στην δημιουργία της παρούσας ανάρτησης.

Οι Quiets (όπωε αναγράφεται πάνω στα drums τους) ή (κατά το τύπωμα στο signle τους) Quites δημιουργήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 60. Δυο εκ Πατρών ορμώμενοι νέοι ο Σωτηρης Μιχαλόπουλος (κιθάρα - τραγούδι) και ο Θανασης Κατσιγιαννης (μπασο) συναντιούνται ξανά στην Αθήνα κατά την διάρκεια των σπουδών τους. Εκεί σμίγουν με τον (επίσης Πατρινό) Παναγιώτη (Μπαλίλας) Παπαγιαννοπουλο (κιθάρα- πρώην μέλος των Spiders) και αρχίζουν πρόβες προσπαθώντας να κάνουν το όνειρο της δημιουργίας μας μπάντας πραγματικότητα. Λίγο καιρό αργότερα και ενώ αναζητούν drummer γνωρίζουν τον Μανωλη Παπαγιάννη (ντραμς)και με την προσθήκη του Δημήτρη (Τζίμη)Γκούφα (όργανο) οι Quites παίρνουν σάρκα και οστά.

Η οικονομική ευχέρεια του Σωτήρη είναι αυτή που τους βοηθά και προμηθεύονται το όργανά τους και η  γνωριμία τους με τον Όμηρο Αθηναίου ήταν αυτή που τους άνοιξε τις πόρτες στην δισκογραφία και στα στέκια της εποχής. Εμφανίζονται σε μουσικά πρωινά στο θερινό "΅Whisky a Gogo" και η εμφάνισή τους στο Θέατρο Κοτοπούλη (REX) (16/10/1966) είναι αυτή που τους απογειώνει και τους κάνει ευρύτερα γνωστούς στην νεολαία της εποχής.

Λίγο αργότερα υπογράφουν με την Philips και κυκλοφορούν το ένα και μοναδικό τους single "Kiss me not for money/ We'll love you little girls" (Philips 6095) που γράφουν με την βοήθεια του Όμηρου Αθηναίου. Λίγο καιρό μετά οι Quites διαλύονται τόσο ξαφνικά όσο και ξαφνικά μας συστήθηκαν.


Hints and Tips
O Σωτηρης Μιχαλόπουλος (σύμφωνα με δηλώσεις του σε περιοδικό της εποχής) έχει περάσει και από του U.L.S
Παρόλο που οι Quites είχαν γράψει και άλλα κομμάτια (περίπου 30) τα οποία ήταν έτοιμα για ηχογράφηση δεν κυκλοφόρησαν ποτέ άλλη δουλειά τους.
Τα κομμάτια του single έχουν συμπεριληφθεί μεταξύ άλλων στην συλλογή  Six Miles From The Cage Vol.1 (Royal Records– 002, 1998), Ελληνική Rock Σκηνή 1965-1975 – 2 (Polydor– 531 883-2, 1996).
Η εμφάνιση στο θέατρο Κοτοπούλη είχε την κωδική ονομασία (αλά James Bond) Επιχέίρησις Γνωριμία 16 και πραγματοποιήθηκε με δωρεάν είσοδο.Εκεί θα παρουσιάσουν 20 κομμάτια τους ώστε να ξεχωρίσουν οι νέοι της εποχής τα 10 δημοφιλέστερα.(Μοντέρνοι Ρυθμοί τεύχος 67).
Η πρώτη (που βρήκαμε εμείς τουλάχιστον) αναφορά στους Quiets γίνεται στο τεύχος 63 των Μοντέρνων ρυθμών όπου υπογραμμίζεται "....Σαν ιδιοτροπία του συγκροτήματος έχουν να παίζουν μόνο δικά του τραγούδια που έχουν πολλά..."





 

Δεν υπάρχουν σχόλια: