Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015

O Θάνος Ανεστόπουλος και οι Statues In Motion συναντούν τον Edgar Allan Poe

Nevermore


Σαν σήμερα το 1849 πέθανε ο Edgat Alan Poe.Η πραγματική αιτία θανάτου του Πόε παραμένει σκόμη και σήμρα ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα καθώς ουδέποτε υπήρξε ή βρέθηκε ένα επίσημο πιστοποιητικό θανάτου. Σύμφωνα με επιστολή του ιατρού δρα. John J. Moran που εξέτασε τον Πόε στο νοσοκομείο, οι τελευταίες του λέξεις ήταν "Lord help my poor soul" («Κύριε βοήθησε τη φτωχή ψυχή μου»). 

Ο μεγάλος εκπρόσωπος του ρομαντισμού μπορεί να άφησε πίσω του μεγάλης έκτασης και αξίας έργο αλλά το μεγάλο του επίτευγμα υπήρξε αναμφίβολα το ποίημα Το κοράκι που έχει εμπνεύσει πληθώρα καλλιτεχνών (ζωγράφων, τραγουδοποιών, κινηματογραφιστών, ηθοποιών κλπ) σε όλο τον κόσμο.

Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά σε τούτη την ανάρτηση. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τα μουσικά άλμπουμ που έχουν εμπνευστεί από τον Πόε (με κυριότερο ίσως αυτό του Allan Parson με τίτλο "Tales of Mystery and Imagination"). Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε ταινίες που έχουν εμπνευστεί από το έργο ή την ζωή του (με τελευταία την ταινία The Raven του Τζέιμς ΜακΤάιγκ) ή να ανεβάσουμε βίντεο σπουδαίων ηθοποιών και όχι μόνο του εξωτερικού να διαβάζουν ποιήματά του.

Αντί όλων αυτών προτιμήσαμε κάτι ντόπιο και έντονα συνδεδεμένο με την ελληνική  μουσική. Γι αρχή έχουμε Statues In Motion και το κομμάτι Virginia Clemm που είναι γραμμένο για την τραγική σύζυγο του ποιητή Edgar Allan Poe.

Και για συνέχεια έχουμε Θάνο Ανεστόπουλο να τραγουδά με την κιθάρα του Το κοράκι ζωντανά στην μπουάτ "Απανεμιά" την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013. 

1 σχόλιο:

George είπε...


A Dream Within a Dream
By Edgar Allan Poe
Take this kiss upon the brow!
And, in parting from you now,
Thus much let me avow —
You are not wrong, who deem
That my days have been a dream;
Yet if hope has flown away
In a night, or in a day,
In a vision, or in none,
Is it therefore the less gone?
All that we see or seem
Is but a dream within a dream.

I stand amid the roar
Of a surf-tormented shore,
And I hold within my hand
Grains of the golden sand —
How few! yet how they creep
Through my fingers to the deep,
While I weep — while I weep!
O God! Can I not grasp
Them with a tighter clasp?
O God! can I not save
One from the pitiless wave?
Is all that we see or seem
But a dream within a dream?