Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

To Σινε Γιουσουρούμ παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ: Το βάρος των αλυσίδων- Η ιστορία πίσω από τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία

Η μελέτη της ιστορίας οδηγεί στην αποφυγή επανάληψης λαθών του παρελθόντος αλλά και στην όσο το δυνατόν καλύτερη κατανόηση ιστορικών γεγονότων. Η γειτονιά που ζούμε - Βαλκάνια- έχει χαρακτηριστεί ως η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης και όχι άδικα. Κάπου σε αυτή την γειτονιά "ξεκίνησε" ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος. Εδώ ο άξονας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο αντιμετώπισε τις καταστάσεις εκείνες που οδήγησαν στην χρονική μετατόπιση της επίθεσης στην ΕΣΣΔ. Εμφύλιοι πόλεμοι ουκ ολίγοι από την αρχή ως το τέλος του 20ου αιώνα. Τα Βαλκάνια υπήρξαν και αποτελούν το σταυροδόμι πολιτισμών, θρησκειών, ηπείρων αλλά και κοινωνικο-οικονομικών μοντέλων. Δεν ειναι τυχαία η σημασία που έδωσε ο Ρήγας με τη χάρτα του στην περιοχή αυτή.

Με ιστορία χιλιάδων χρόνων και γεγονότα ασύληπτης ιστορικότητας, τα Βαλκάνια είναι το σανίδι όπου η μεγάλοι και δυνατοί του κόσμου ετούτου ανεβάζαν και ανεβάζουν κατα καιρούς αμέτρητα έργα. Και όλα αυτά με έναν σκοπό. Τον έλεγχο μιας άκρως στατηγικής σημασίας περιοχής. Μιας περιοχής πλούσιας σε ιστορία, υπέδαφος αλλά και σε νοοτροπίες που χαρακτηρίζουν τους κατοίκους της.

Πριν το 1989 και την πτώση του Τείχους τη Βαλκανική αποτελούσαν πέντε χώρες (Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία Ρουμανία, Αλβανία) και το Ευρωπαικό κομματι της Τουρκίας. Σήμερα οι χώρες είναι 10 (Ελλάδα, Βουλγαρία Ρουμανία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία, Σερβία) το Ευρωπαικό κομματι της Τουρκίας και ένα κράτος που δεν έχει αναγνωριστεί από όλους και στην ουσία είναι στρατιωτική βαση (Κόσσοβο). 

Θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες ολόκληρες για τον Εμφύλο στην πρώην Γιουγκοσλαβία αλλά προτιμήσαμε την προβολή του ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ με τίτλο Το βάρος των αλυσίδων του Boris Malagurski γυρισμενο το 2010 σε καναδική παραγωγή. Δείτε το και δείτε την σύνδεση με το σήμερα, το αύριο και το χτές. Καλή σας και μας προβολή.

2 σχόλια:

akrat είπε...

το αφήνω για την νύχτα...

με περτικαλάδα

Giousurum είπε...

@akrat

ελπίζω να σου άρεσε!!!

καλό βράδυ