Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

THE NEXT STEP QUINTET: Το νέο αίμα στην ελληνική jazz

Όταν μιλάμε για μια jazz μπαντα το μυαλό των περισσοτέρων (συνήθως) πάει σε μουσικούς μιας κάποιας ηλικίας και σε περιοχές εκτός Ελλάδας. Ε λοιπόν οι Next Step Quintet δεν ικανοποιούν καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις - κλισέ. 
Πρόκειται για μια παρέα 25άρηδων (πάνω κάτω) αποφοίτων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (Θοδωρής Κότσυφας κιθάρα, Γιάννης Παπαδόπουλος πιάνο, Ντίνος Μάνος κοντραμπάσο και Βασίλης Ποδαράς ντραμς) που συναντήθηκε με τον σαξοφωνίστα Ορφέα Τσουκαλά σε ένα jam session και μετά από τις απαραίτητες μουσικές ζυμώσεις δημιούργησαν τους Next Step Quintet.

Τον περασμένο Απρίλιο κυκλοφόρησε από την Puzzlemusik (PIECE 025) το ομότιτλο ντεμπούτο άλμπουμ τους αποσπώντας πολύ καλές κριτικές αλλά και κερδίζοντας ακροατές και εκτός των στενών ορίων της jazz. Το ντεμπούτο τους αποτελείται από εννέα δικές τους συνθέσεις που κινούνται στον χώρο της μοντέρνας jazz με συνολική διάρκεια λίγο παραπάνω από μια ώρα. Συνθέσεις όπως  η εθιστική μελωδία του Regression (που ακούγεται πολύ όπως και) η ήρεμη δύναμη του Connection και το αφιερωμένο στον Esbjorn” στον πρόωρα χαμένο Esbjorn Svensson (Esbjörn Svensson Trio) έρχονται να δικαιολογήσουν τον Γιώργου Κοντραφούρη, υπήρξε και καθηγητής τους στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που τους έχει χαρακτηρίσει ως την «πιο hot μπάντα της πόλης αυτή τη στιγμή» (οι ίδιοι τον αναφέρουν και αναγνωρίζουν ως τον μέντορά τους).

Τα Live τους είναι από τα δυνατά τους σημείο όπως άλλωστε αρμόζει σε κάθε καλή jazz μπαντα κάνοντας όλους όσοι τα παρακολουθούν, όπως και όλοι όσοι έχουν ακούσει το άλμπουμ τους, να αναμένουν το επόμενο βήμα τους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΒΕΣΤ ΟΦ ΖΑΜ
http://seidis.blogspot.gr/2013/09/best-of-zam-2003-2013.html