Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

Τα Χρονικά της Ελληνικής Ποπ και Ροκ: Ypsilon


Μετά από μικρή σιωπή και τις εκλογές που μας (σας) έδωσαν μια κυβέρνηση (τι να πει κανείς για τις βουλές του λαού) η οποία θα μας (σας) σώσει και θα κρατήσει την την χώρα στην Ευρώπη (καλό!!!) και αφού ο λαός ηρέμησε και σώθηκε, και αυτός και το μέλλον και τα λεφτάκια του, επιστρέφουμε στα χρονικά της Ελληνικής Ποπ και Ροκ. Και σήμερα θα μιλήσουμε για ένα σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό Ελληνικό σχήμα της δεκαετίας του 1977 τους Ypsilon. Πρόκειται για ένα τρίο που σχηματίστηκε στο Παρίσι το 1997. Μέλη του ήταν:

ο Λουκάς Σιδεράς -ντραμας και τραγούδι - (εκ των καλύτερων Ελλήνων ντράμερ), ο οποίος μετά την διάλυση των Aphrodites Child to 1972 ακολούθησε μια σόλο καριέρα με σχετική επιτυχία, γράφοντας δυο δίσκους (περισσότερα για τον Σιδερά σε επόμενη ανάρτηση)
ο Δημήτρης Κατακουζηνός - μπάσο και φωνητικά- πρώην μέλος των Axis (που σχηματλιστηκαν επίσης στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 70), και ο
Λάκης Βλαβιανός - κίμπορντς πιάνο- πρώην μέλος της μπάντας του Ντέμη Ρούσου.

Το 1977 κυκλοφόρησε το πρώτο και τελευταίο τους άλμπουμ (από την Philips στην Γαλλία) με τίτλο Metro Music Man (Philips -9101 145). Την ίδια χρονιά η εταιρία κυκλοφόρησε και το single Morning Sunrise / Metro Music Man (Philips, Phonogram -6172 019). Το άλμπουμ αν και ενδιαφέρον μουσικά δεν έτυχε της προσοχής και της επιτυχίας που (ίσως) του άξιζε. Μετά την κυκλοφορία του το γκρουπ διαλύθηκε και τα μέλη του τράβηξαν διαφορετικούς δρόμους.

Το σχήμα διέφερε αρκετά από άλλα γκρουπ που είχαν επίσης κύριο στοιχείο τα keyboards. Πολλά κομμάτια Metro Music Man μπορούν και κατά καιρούς έχουν συγκριθεί με τις συνθέσεις των Procol Harum, με κυριότερα τα "Morning Sunrise", "The President" και  "Tender".  To "προσωπικό" στυλ του σχήματος είναι εμφανές στα κομμάτια "Day of the Dove" and "Gambling Daddy". Το "Silver Swan", με το ιδιαίτερο φινάλε, αποτελεί αδιαμφισβήτητα το πιο συμφωνικό μέρος του άλμπουμ.

Hints and Tips
Το κομμάτι του τίτλου αναφέρεται στην ζωή ενός μουσικού του δρόμου στο Παρίσι.
Ο Σιδεράς λίγο μετά την διάλυση του σχήματος επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και έκανε παραγωγές σε δίσκους άλλων.
Ο Δημήτρης Κατακουζηνός και ο Λάκης Βλαβιανός υπήρξαν μέλη των θρυλικών We Five (όπως και ο Ντέμης Ρούσσος).
Κυκλοφόρησαν επίσης σε 7'' single στην Γαλία το Corners Of My Life  (Philips     6172 070) και το Day Of The Dove (Philips ‎– 6042 330).

3 σχόλια:

akrat είπε...

τους είχα δει πίσω από την θύρα 13.... έχει πάντως ο κος Λουκάς ένα ωραίο μπιλιαρδάδικο...

πάω δύο φορές το χρόνο...

Giousurum είπε...

@akrat

το μπιλιαρδάδικο κάτι μου θυμίζει. και φυσικά και ο χώρος που βρίσκεται.

Δυστυχώς το γιουσουρούμ δεν έχει τύχει να τους δει Live!!!!

akrat είπε...

eeeeeee


λάθος το είχα εκφράσει

εννοώ το σημερινό σχήμα τον έχω δει να παίζει στην θύρα 13!!!!!!


που να ήμουν στο παρίση τότεεεε....