Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Lust magazine // Nεα free press μηνιαια εκδοση

H Ομάδα Velvet παρουσιάζει τη δεύτερη, ολοκαίνουργια μηνιαία free-press έκδοσή της, LUST magazine.

Κυκλοφορεί την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου και κάθε 1η του μήνα.

Σε επιλεγμένα σημεία διανομής: Aperitif, Athens House Of Photography, Atopos, B 612, Baba Au Rum, Bios, Booze, Camp, Cheap Art, Dude, Εδώ, El Culture, Ethnic, Frown Tails, Lemon Poppy Seed, Libro, Magaze, Micraasia Holy Bar, Old Books, Orfanidis, Pairidaeza, Pop, Praxitelous, Ρινόκερως, Six D.o.g.s, Τασάκι, The Box, Tiki, Tralala, Tranzistor, Tσίν Τσίν, Φίλεμα, Vinyl Microstore.

Σε ειδικά LUST stands, όπου θα μπορείτε εθελοντικά να στηρίξετε το LUST, αφήνοντας 1 € ως donation.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

1860: περί των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης

Ήδη από τo 1860 γινόταν συζήτηση για την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Ο Προυντόν ακούγοντας και αναλύοντας τα λεγόμενα και την προοπτική αυτή κατέγραψε την αποψή του:

«...Με αυτό, το µόνο που αντιλαµβάνονται είναι µια συµµαχία όλων των κρατών που υπάρχουν επί του παρόντος στην Ευρώπη, µικρών και µεγάλων, η οποία θα κατευθύνεται υπό την προεδρία ενός µόνιµου Συµβουλίου. Λαµβάνεται ως δεδοµένο ότι κάθε κράτος θα διατηρεί τη µορφή κυβέρνησης που του ταιριάζει καλύτερα. Εφόσον, όµως, κάθε κράτος θα έχει αριθµό ψήφων στο Συµβούλιο ανάλογο του πληθυσµού και της έκτασής του, τα µικρά κράτη σ’ αυτή την υποτιθέµενη συνοµοσπονδία σύντοµα θα ενσωµατωθούν στα µεγάλα...»

2012 και η "Ευρωπαϊκή συνομοσπονδία" δείχνει να αποτελεί την δυσάρεστη εκπλήρωση (??) των σκέψεων και φόβων του Προυντών και όχι μόνο. Οι "μεγάλοι" της Ευρώπης αποφασίζουν και οι ΄"μικροί" και "άτακτοι" υπομένουν και υποφέρουν.Κατά τα άλλα Ευρωπαϊκή ΕΝΩΣΗ. Στα καλά και εύκολα όλοι μαζί. Στα κακά και δύσκολα ο καθένας μόνος του και να φυλάει τον απαυτό του. Καλό σας/μας βράδυ.


Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

''Εδώ δεν υπάρχει άσυλο'' - Μια ταινία για την ελληνική ανεξάρτητη σκηνή του '80!!

Η ελληνική ροκ σκηνή έφτασε πλέον τις 5 δεκαετίες ύπαρξης. Σ΄αυτό τον μισό αιώνα υπήρξε μονάχα μία δεκαετία όπου η ελληνική σκηνή συγχρονίστηκε απόλυτα με την αμερικάνικη, την αγγλική και γενικότερα την ευρωπαϊκή μουσική πραγματικότητα –η δεκαετία του ’80. Πράγματι, σ΄εκείνη τη δεκαετία η μουσική που έπαιζαν τα συγκροτήματα της ανεξάρτητης σκηνής στα κλαμπ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δεν διέφερε από όσα παίζονταν στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Βερολίνο ή το Παρίσι. Οι ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες της Αγγλίας, της Αμερικής, της Γερμανίας και της Γαλλίας φιλοξενούσαν ελληνικά συγκροτήματα στις συλλογές τους, όντας σε πλήρη συνεργασία με τις ελληνικές ανεξάρτητες εταιρείες. Η ψηφιδωτή αποτύπωση αυτού του φαινομένου είναι ο σκοπός του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ.

Μέσα από συνεντεύξεις μελών των σημαντικότερων συγκροτημάτων της ανεξάρτητης σκηνής του ΄80 αλλά και ανθρώπων που συμμετείχαν στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου ρεύματος, μέσα από φωτογραφίες, ακουστικό και οπτικό υλικό, μέσα από διαδρομές σε ιστορικά μουσικά στέκια θα καταγραφεί η ιδιότυπη ιδιοσυγκρασία αυτών των ανθρώπων, η επαναστατική πρακτική DIY (Do It yourself) η οποία οδήγησε τα συγκροτήματα στην αυτοδιαχείριση του καλλιτεχνικού τους έργου, η απευθείας επίθεση στην διαστρεβλωμένη εμπορικά εικόνα του ροκ (what you see is what you get) και φυσικά η (ακόμα και σήμερα επιδραστική) μουσική τους δημιουργία.
Η ανεξάρτητη μουσική σκηνή του ’80 θα εξεταστεί μέσα από την ιστορική της διαδρομή με ορόσημα:
τη συναυλία των Police στο Σπόρτιγκ και το Τριήμερο Ανεξάρτητου Ροκ (1980-1981),
το διήμερο Rock in Athens στο Καλλιμάρμαρο (1985).
τις καταλήψεις σχολών στο κέντρο της Αθήνας και τη δολοφονία Καλτεζά (1984-1985),
την αποκέντρωση που ακολούθησε το κλείσιμο των μαγαζιών στα Εξάρχεια και την διάχυση-διάλυση του μουσικού ρεύματος στις συνοικίες (1988-1989).
τη συναυλία στο Πεδίο του Άρεως (Triffids, PIL, Gun Club) που διακόπηκε βίαια από το κοινό και σήμανε το τέλος της αθωότητας για τη γενιά του 80.
την έξοδο των έγκλειστων διαμαρτυρόμενων του Πολυτεχνείου μετά την αθώωση Μελίστα (1990) η οποία σηματοδοτήθηκε από την συμβολική νίκη των «300 μέτρων πορείας χωρίς μπάτσους» κι από το συνταρακτικά χλευαστικό πανό «Είμαστε ο ανθός της νεολαίας».
Τα παραπάνω σηματοδοτούν την δημιουργία, την άνοδο και την απότομη κατάρρευση της συγκεκριμένης μουσικής σκηνής αλλά και ενός κινήματος της νεολαίας που καταπνίγηκε υπόγεια και βίαια.
Ο συσχετισμός του μουσικού-κοινωνικού αυτού ρεύματος της δεκαετίας του ’80 με την προηγούμενη και την επόμενη δεκαετία θα αποδοθούν μέσα από την μυθοπλαστική απεικόνιση της διαδρομής μιας κασέτας (χαρακτηριστικό μέσο διάδοσης της μουσικής για την δεκαετία του ’80) την οποία προσπαθεί να παραδώσει για γυναίκα-φάντασμα (σύμβολο της δεκαετίας του ’70) και να παραλάβει μια γυναίκα-οδοστρωτήρας (σύμβολο της δεκαετίας του ’90). Η διαδρομή της κασέτας θα ολοκληρωθεί ξεπερνώντας την άρνηση των συγκροτημάτων της δεκαετίας του ΄80 να συνδιαλλαγούν τόσο με το πεθαμένο παρελθόν όσο και με το ομογενοποιημένο μέλλον.

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι παρμένος από την παρακάτω φράση, του Αστυνομικού Δ/ντη Αττικής: ««Απαγορεύεται η πορεία αλλά και συγκέντρωση στο χώρο της πλατείας, η οποία εξάλλου δεν σας προσφέρει άσυλο. Και εφ' όσον τολμήστε να φωνάξτε συνθήματα όπως - μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι - τότε θα συλληφθείτε και θα ισοπεδωθείτε!!» η οποία ειπώθηκε στις 9 Μαϊου 1985 στην πλατεία Εξαρχείων και πυροδότησε ένα ολόκληρο κίνημα καταλήψεων και συγκρούσεων. Φυσικά ο τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι αμφίσημος, εφόσον υπονοεί την πλήρη έλλειψη φιλικού-προστατευτικού κοινωνικού περιβάλλοντος που αντιμετώπισαν (και κόντρα στην οποία συσπειρώθηκαν) τα ανεξάρτητα συγκροτήματα της δεκαετίας του ’80.


Έτσι κι αλλιώς, η γενιά του ΄80 αντιμετωπίστηκε με τόση εχθρότητα από τους κομματικοποιημένους μεγαλύτερους (δεξιούς αλλά και αριστερούς) ώστε το μόνο άσυλο στο οποίο της επιτράπηκε να κρυφτεί ήταν το ψυχιατρικό άσυλο.


Έχουν προσεγγιστεί και θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ μέλη των παρακάτω συγκροτημάτων: Antitroppau Council, Metro Decay, Magic De Spell, Cpt. Nefos, Libido Blume, Villa 21, Yell-o-Yell, Headleaders, Παρθενογένεσις, Stress, Auschwitz, Αρνάκια, ΑΝΤΙ, Ανυπόφοροι, Last Drive, Χωρίς Περιδέραιο, Γενιά του Χάους, Panx Romana, Ex Human, Not 2 without 3, South of no North.
Επίσης ο Πέτρος Κουτσούμπας (ιδιοκτήτης του ΑΝ και συνιδιοκτήτης του ΠΗΓΑΣΟΥ), ο Χρήστος Μανωλίτσης (ηχολήπτης και παραγωγός των περισσότερων συγκροτημάτων της εποχής), ο Νέστορας Ηλιάδης (dj στο ΙΡΙΣ, το ΑΛΛΟΘΙ και το ΡΟΔΟΝ, δημιουργός της ομάδας EXODUS), ο Παναγιώτης «Κάιν» Παπαδόπουλος (αναρχικός, δημιουργός του εντύπου τοίχου ΣΠΑΣΤΗΣ κ.λ.π.



Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Επιτέλους Εν πλώ!!!

Eπιτέλους ένας από τους πιο σπάνιους δίσκους στην ελληνική δισκογραφία επανεκδίδεται! Και αν υπάρχουν δυό – τρείς δίσκοι που χαρακτήρισαν και οριοθέτησαν το ελληνικό ροκ , αυτός είναι σίγουρα ο ένας ! Οι «Εν Πλώ» φτιάχτηκαν το 1985 από τους Ντίνο Σαδίκη και Δήμο Ζαμάνο και έπαιζαν αυτό που ονομάστηκε μετα- πάνκ (post punk) με ελληνικό στίχο βέβαια. Με παραγωγή αισθητά καλύτερη και διαφορετική από τις άλλες εγχώριες , ο ήχος στηριζόταν στις σκληρές κιθάρες και την παθιασμένη ερμηνεία του Σαδίκη αλλά αυτό δεν πρέπει να ξεγελάει . Η μουσική τους με στοιχεία από παράδοση και ρεμπέτικο ήταν περισσότερο ελληνική από αυτή πολλών! Το τότε Lp εκδόθηκε σε 1001 τεμάχια και αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα από τα πιο συλλεκτικά κομμάτια της ελληνικής δισκογραφίας. Η έκδοση της Alltogethernow είναι μία αποθορυβοποιημένη και remastered έκδοση , από τους Τίτο Καργιωτάκη και Χρήστο Χαρμπίλα , του δίσκου βινυλίου και του 7” single που κυκλοφόρησε αργότερα με το περιοδικό «Στις σκιές του Β 23» . Το ένθετο επίσης είναι αναβαθμισμένο με σημειώσεις του Ντίνου Σαδίκη , ενώ στο cd θα περιέχεται και ένα σπάνιο βίντεο των «Εν Πλώ» . Στην έκδοση του βνυλίου το 7” single περιέχεται ξεχωριστά σαν δώρο .

Αργότερα θα εκδοθεί και άλλος ένας δίσκος των «Εν Πλώ» με τα 5 κομμάτια του EP που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ μαζί με live και ακυκλοφόρητα.

Ο δίσκος είναι διαθέσιμος απο το on-line δισκοπωλείο της alltogethernow καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα