Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

(ιστορίες πίσω από τα τραγούδια) Vello Leaf - Tonight I'm Leaving....


Το 2006 μια παρέα από τα Χανιά μας συστήθηκε (ως) Vello Leaf και με το (ντεμπούτο) EP τους Morning Star, μας γέμισαν με γερές δόσεις από αυτό που πολλοί ονομάζουν post rock (αν τελικά οι ταμπέλες έχουν σημασία στην μουσική).Το Morning Star ακούστηκε, συζητήθηκε μα πάνω από όλα αγαπήθηκε πολύ. Τα επόμενα τρία χρόνια όλοι περίμεναν το νέο "χτύπημα" των Vello Leaf. Ένα ολοκληρωμένο πλέον άλμπουμ που (δικαίως) είχε χαρακτηριστεί από όλους σαν μια από τις πιο αναμενόμενες (με την έννοια της προσμονής) κυκλοφορίες. Το Tonight I'm leaving (από την Insight Room) πήρε θέση στις προθήκες των δισκοπωλείων λίγο πριν τον ερχομό του 2010, με μια συσκευασία (τρίπτυχο) που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά και σε προϊδεάζει για αυτό που θα ακολουθήσει. Το CD σε ρεπλίκα βινιλίου και οκτώ κάρτες με πίνακες της Kate Alizadeh που στο πίσω μέρος "κρύβουν" τους στίχους των (επίσης οκτώ) κομματιών του άλμπουμ. Ας αρχισουμε λοιπόν το ταξίδι προς την χώρα των Vello Leaf. Ενα ταξίδι που ξεκινά με μια μεταμεσονύχτια απογείωση (Midnight takeoff) υπό τους ψιθύρους της Aubben Renee, συνεχίζετε στο πρωινό φως (in the morning light) με την Evira των Abbie Gale να μας συντροφεύει προς το αγαπημένο Long way. Σε μια εκτέλεση διαφορετική από αυτή με την οποία κέρδισαν και την yurovision '07 και την (υπέροχη) φωνή της Alexandra McKay να θυμίζει θεατρικό μονόπρακτο που θέλεις να δεις ξανά και ξανά. Και καθώς πλέον η λιακάδα απλώνεται παντού (με την Evira στο In Sunshine που ήδη ακούγεται και αρέσει πολύ), ακολουθεί το γλυκόπικρό κομμάτι του ταξιδιού που πάντα γεννά περίεργα συναισθήματα. Κάτι που μας το θυμίζει (ξανά) η Alexandra McKay στο Bitter, στο Now that we are (που μας έχει στοιχειώσει από την εποχή της συλλογής του Postwave) και στο Skies ending!! Δυστυχώς το ταξίδι τελειώνει (???) και πρέπει να προσγειωθούμε στη βελούδινη γη (Velvet Land) των Vello Leaf όπου μας καλωσορίζει η Dalot από την Νέα Υόρκη. Εμείς πάντως θα ξανάρθουμε !!

Επισκεφτείτε το πλησιέστερο δισκάδικο ή το http://velloleaf.bandcamp.com όπου μπορείτε να παραγγείλετε ή να κατεβάσετε το Tonight I'am leaving (σε digital μορφή και lossless quality) και ολόκληρο το artwork με την "name your price" λογική (ξεκινώντας από τα 5€ σαν όριο) καθώς και το εξαντλημένο από καιρό Morning Star εντελώς δωρεάν. Τι άλλο να πούμε?? Δίνουμε τον λόγο στους ίδιους τους Vello Leaf για να μας πούνε την ιστορία πίσω από κάθε κομμάτι του Tonight I'm leaving και να ακούσουμε δυο κομμάτια του!! Καλή ακρόαση λοιπόν!!!
---------------------------
01. Midnight Takeoff
Αναχώρηση. Προσπαθείς να μείνεις ήρεμος και κλείνεις τα μάτια. Η αγωνία και ο ενθουσιασμός είναι, όμως, πιο έντονα. Η ψυθιριστή φωνή της Aubben λίγο πριν την απογείωση... Δεκέμβριος '08, Θεσσαλονίκη

02. By The Morning Light

Ξημέρωμα σε παραλία - ένα παζλ καλοκαιρινών εικόνων γραμμένο σε πιάνο, μία νύχτα, καλοκαίρι του 2004 κι ένα ταξίδι που δεν έγινε ποτέ. Πέρασε αρκετός καιρός για να κοπάσει η συναισθηματική φόρτιση και να το ηχογραφήσουμε στο studio. Καθοριστική η συμμετοχή της Evira στα φωνητικά.

03. Long Way
"I'm just waking in the same dream..." Χειμώνας '07, Αθήνα. Το "Long Way" ακούστηκε πρώτη φορά στη demo εκδοχή του για τη "Yurovision '07" του Vinyl Microstore, όπου στη θέση των στίχων είχαν χρησιμοποιήθει samples ενός διαλόγου από το "Mulholland Drive" του David Lynch. Στη studio εκδοχή του κομμάτιου, οι στίχοι περιγράφουν ένα πολύ έντονο όνειρο και την επανάληψη ενός εφιάλτη σε ένα δωμάτιο στη Θεσσαλονίκη, με την θεατρική ερμηνεία της Alexandra.

04. In Sunshine
Γλυκήτητα και αυθορμητισμός, τα χρόνια της αθωότητας, η αρχή μιας νέας σχέσης. Ένα κομμάτι που παίζουμε από όταν ήμασταν στο λύκειο. Μία αίσθηση ανεμελιάς, ενθουσιασμού, νεανικότητας, γαλήνης.

05. Bitter
"What binds two lives?". To Bitter έχει γραφτεί με δύο διαφορετικές εκδοχές στους στίχους. Στο demo του κομματιού υπήρχε η πρώτη εκδοχή των στίχων, ενώ για το album επιλέχθηκε η δεύτερη εκδοχή, που είναι και πιο νοσταλγική. Λόγω του ύφους του κομματιού, ήταν πρόκληση για μας να ταιριάξει με το υπόλοιπο album, χωρίς να χάσει τον pop χαρακτήρα του.

06. Now That We Are...

Κρατάς ένα μικρό κουτί με ροδοπέταλα-αναμνήσεις. Ανάμεσα στα ροδοπέταλα, φωτογραφίες κι ένα CD με το τραγούδι και τους στίχους γραμμένους πάνω με μελάνι. Περιμένεις να έρθει... Νύχτα, αέρας...

07. Skies Ending
Χειμώνας, σύννεφα, ενα κλειστό δωμάτιο κι ο απέραντος ουρανός. Χανιά. Για ένα διάστημα το παίζαμε με σουηδικό στίχο που ερμήνευε η Artemis με την οποία όμως δεν ηχογραφήσαμε ποτέ. Σίγουρα από τα πιο έντονα, και ίσως το αγαπημένο μας κομμάτι μας στα live.

08. Velvet Land
"Wake up, I'm here..." Άνοιξη '05 - Καλοκαίρι '09, Ρέθυμνο - Θεσσαλονίκη - Νέα Υόρκη. Μία κινηματογραφική προσγείωση, εμπλουτισμένη με field recordings και ατμόσφαιρες της Dalot. Υπήρχε η σκέψη το τελευταίο μέρος του κομματιού να διαρκεί 30-35 λεπτά.

6 σχόλια:

trif είπε...

μπραβο!!!φανταστικος δισκος..καταπληκτικο κειμενο..

Giousurum είπε...

@trif
τελικα αξιζε την προσμονη..
ας ελπισουμε να τους (ξανα) δουμε live με το νεο αλμπουμ..

aKanonisti είπε...

Με γλύκανε αυτή η υπέροχη μουσική...

Να είσαι καλά.....

:-)))

Giousurum είπε...

H μουσική των Vello leaf μοιάζει βγαλμένη μέσα απο τις γλυκές μας αναμνήσεις και προσδοκίες ταξιδιών σε χώρες μακρινές. Ηρεμα ταξίδια σε γνωστά-άγνωστα μέρη που ίσως να υπάρχουν μόνο στη φαντασία μας. Και για αυτό μας γλυκαίνουν.

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

Ότι πρέπει για την μελαγχολία !
'Ο ΘΡΥΛΟΣ' θα μπορούσε ,έστω,την ισοπαλία !'
χαχαχαχαχαχαχαχαχα..............
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΓΙΟΥΣ.....
(κάπου εδώ γύρω θα γυρνώ)

Giousurum είπε...

@ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
ακου όλο το album τους και θα σε ταξιδεψουν σε μερη οπου και θα ξεχασεις την μπαλα....

καλο βραδυ...ξαναπερνα οποτε θελεις..εδω θα ειμαστε!!!