Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Αττιλας `74: 35 Χρόνια Μετα....

Ένα Σάββατο 35 χρόνια πριν, σαν σήμερα (20 Ιουλίου 1974), άρχιζαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Κύπρου. Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθει για την εισβολή στην Κύπρο. To ποστ αυτό άρχισε να γράφεται και σβήστηκε πολλές φορές. Αλήθεια τι να πει κανείς για την φρίκη ενός πολέμου?? Είναι εύκολο?? Έτσι το μόνο που κρατήσαμε από την προσπάθεια για αυτό το ποστ είναι η αναφορά στο ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Κακογιάννη με τίτλο Αττίλας ΄74!! Γιατί πιστεύουμε ότι σε τέτοια θέματα δεν χωρούν κορώνες (κάθε είδους) και (άλλα) πολιτικά παιχνίδια. Τι παραπάνω να πεί κανέις από όσα έχουν να μας πούνε όσοι βιώσανε παράμοιες καταστάσεις? Ποιός μπορεί πραγματικά να καταλάβει την αγωνία του απλού λαού για το αύριο και το τι θα γίνει. Μόνο οι ίδιοι!!! Ας τους ακούσουμε λοιπόν...(αντιγράφουμε από το youtube!!)

Τον Σεπτέμβριο του 1974 ο Μιχάλης Κακογιάννης ταξίδεψε στην Κύπρο,τον τόπο καταγωγής του,προκειμένου να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την εισβολή των Τούρκων.Ήταν μια προσωπική προσπάθεια, «χωρίς προκατασκευασμένες ιδέες, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα• πήγα χωρίς να έχω σκεφθεί τίποτε» είπε ο σκηνοθέτης έναν χρόνο αργότερα σε συνέντευξη του.Το οδοιπορικό του Κακογιάννη είχε ως αποτέλεσμα τον «Αττίλα 74»,μια μνημειώδη καταγραφή της κατάστασης στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και την τουρκική εισβολή.

Τα υπόλοιπα επί της οθόνης!!!

3 σχόλια:

Stepas είπε...

Αγνοούσα την ύπαρξη του ντοκυμαντέρ αυτού. Σε ευχαριστώ που το ανέφερες και το γνώρισα.

Η ιστορία της Κύπρου είναι ένα καυτό θέμα που δυστυχώς ουδέποτε συζητήθηκε όσο έπρεπε και κυρίως όταν έπρεπε. Πολύ κρίμα που αυτή τη στιγμή ένα νησί είναι χωρισμένο στα δύο και που για ακόμη μια φορά η επέμβαση των "μεγάλων" προκάλεσε τον πόνο και τη δυστυχία σε έναν ολόκληρο λαό.

Χαιρετώ!

akrat είπε...

καλημέρα
δεν ξέρω δεν μπορώ να πω κάτι
απλά ότι στην συνείδησή μου Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΤΕΛΕΨΕ
ΠΑΠΑΛΑ

Giousurum είπε...

@Stepas
to ντοκυμαντέρ ειναι πολυ δυνατο..ειναι βλεπεις και οτι γυριστηκε λιγο μετα τα γεγονοτα, οπότε όλα ήταν νωπά..
Σε χαιρετούμε...

@akrat
και εμεις δεν έχουμε να πούμε κάτι..για αυτό και παταθέτουμε το ντοκυμαντέρ..Μπορέι για πολλούς απο εμας το θεμα να εχει τελειωσει αλλα δεν νομιζω ότι ισχύει το ίδιο και για όσους το βιώνουνε ακόμη..
να σαι καλα...