Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Ο (μουσικός) ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ του Ross Daly...

Ο Ross Daly είναι Ιρλανδός, αυτοεξόριστος, μιλάει πολύ καλά τα ελληνικά, τα οποία μάλιστα έχει διανθίσει με μια έντονη κρητική προφορά. Αυτό οφείλεται στη μακρόχρονη θητεία του στην Κρήτη. Έζησε 10 χρόνια στα Χανιά και άλλα 20 στο Ηράκλειο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν έχει πατρίδα, με την έννοια ότι δεν μεγάλωσε σ' ένα συγκεκριμένο τόπο, ότι ταξίδευε πολύ συχνά και ότι δεν ζούσε για μεγάλο διάστημα κάπου. Στην Κρήτη, έχει ζήσει περισσότερο απ' οπουδήποτε αλλού και αυτό, μόλις τον γνωρίσει κανείς, το βλέπει. To 1982 ιδρύει το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος», με κύριο αντικείμενο την μύηση νέων ανθρώπων σε μια δημιουργική προσέγγιση μουσικών παραδόσεων σχεδόν από ολόκληρο τον κόσμο.

Από το 2002 το Mουσικό Eργαστήρι ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ σε συνεργασία με το Δήμο "Νίκος Καζαντζάκης", στεγάζει τις δραστηριότητες του σε ένα παλιό κτίριο, καλόγουστα διαμορφωμένο, στο χωριό ΧΟΥΔΕΤΣΙ (20 χλμ. από το Ηράκλειο), όπου λειτουργεί μόνιμη έκθεση, με σπάνια μουσικά όργανα από διάφορες περιοχές του κόσμου. Παράλληλα με την έκθεση των οργάνων, διοργανώνονται ειδικά σεμινάρια και "MASTER-CLASSES", με τη συνεργασία και συμμετοχή κορυφαίων δασκάλων παραδοσιακών μουσικών οργάνων απ’ όλο τον κόσμο. Στον πανέμορφο και άνετο εξωτερικό χώρο του Mουσικού Eργαστηρίου ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, τους καλοκαιρινούς μήνες, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με σημαντικούς εκπροσώπους της παγκόσμιας και τοπικής παραδοσιακής μουσικής.

Στις 10 Μαρτίου και μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Λαβύρινθου ο Ross Daly μας πληροφόρησε ότι : "....λόγω έλλειψης του παραμικρού ενδιαφέροντος και συνεπώς της στοιχειώδους στήριξης τοπικών και εθνικών φορέων που σχετίζονται με τον πολιτισμό, αναγκάζεται το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος να κλείσει και να θέσει τέλος σε όλες του τις δραστηριότητες πέρα των 5 ήδη ανακοινωθέντων σεμιναρίων...". (διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση). Και ενώ την είδηση αναπαραγάγουν αμέσως πολλά blogs τα "παραδοσιακά" ΜΜΕ της γυρίζουν την πλάτη (ή στην καλύτερη την περνάνε στα ψιλά), αφού έχουν πιο πιασάρικα και ενοείται πιο "καυτά" θέματα να ασχοληθούν!!!

Οι αντιδράσεις των bloggers, και όχι μόνο, πολλές. Για ακόμη μια φορά χάρη στην δημοσιότητα που πήρε ένα θέμα μέσο του διαδικτύου κάτι αρχίζει να γίνεται!!! Ο Ross Daly ανακοικώνει (14.03.2009) συνέντευξη τύπου στο Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων στους Αέρηδες στηv Πλάκα για την Τρίτη 17 Μαρτίου στ(διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση). Οι επίσημοι φορείς, Περιφέρεια Κρήτης, αναγκόζονται να πάρουν θέση και στις 21.03.2009 εκδίδεται η εξής ανακοίνωση (εδώ).

Σήμερα (24.03.2009) το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις σχετικά με το Μουσικό Εργαστήρι “Λαβύρινθος” και ότι θα θέσει το ζήτημα της στήριξης του στην προσεχή συνέλευσή του (διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση).

Εμείς ας ευχηθούμε να τελειώσει σύντομα η όλη ιστορία, να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση ώστε να αντιμετωπιστούν το όποια προβλήματα του Λαβύρινθου και να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία του εργαστηρίου και οι πραγματικά διαμαντένιες δραστηριότητές του. Μέχρι τότε δείτε και ακούστε αυτό:

Ενώ εδώ δείτε την σχετική εκπομπή της ΤV χωρίς σύνορα!!!

Πηγές:
http://www.stigmes.gr/gr/grpages/articles/rossdaly.html
http://labyrinthmusic.gr/
http://www.agonaskritis.gr/?s=ROSS+DALY&x=38&y=4
http://jazzmusicgr.blogspot.com/

9 σχόλια:

quartier libre είπε...

@
Ο τρομερός Ross Daly !
μπράβο, καλέ μας !

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Καλησπέρα! Πολύ καλά κάνετε και αναδεικνύετε αυτό το θέμα. Ελπίζω να βρεθεί η λύση γιατί τέτοιες προσπάθειες σπανίζουν στη χώρα μας...

Giousurum είπε...

@ quartier libre
apla yperoxos..kai osa kanei gia tin mousiki tis kritis..
krima na min xrimatodotountai tetoies prospatheies kai na dinontai ta xrimata gia psaxe vres syllogous klp asxeta...

@Μιχάλης Τσαντίλας
file mixali. oloi osoi agapane tin mousiki stirizoume tetoies prospatheies kai elpizoume na lythoun ta provlimata..kai skepsou posa lefta apo to ypourgeio politismou exoune paei se diafora "perierga" kai asxeta pragata...

kalo vrady...

ikor είπε...

Αδιανόητο να αφήνουμε να φεύγουν από τον τόπο μας άνθρωποι που αγαπούν τον πολιτισμό μας και τον διανθίζουν με τις μουσικές του κόσμου!

Αν ήταν παρατρεχάμενος σε κάποιο κόμμα, σίγουρα θα είχε καλύτερη τύχη...

Πολύ καλά τα λες φίλε μου.

Giousurum είπε...

@ikor
kaloirthes sta meri mas...esy ontos kritikos tha antilamvanese perissotero tin prosfora autou tou anthropou ston topo sou kai oxi mono...Sto teleutaio sou post sto blog sou ta les ola....mixanismoi, politiki klp klp klp...dystyxos!!!na sai kala..

quartier libre είπε...

@
σωστά αυτά για τους συλλόγους κ.τ.λ...
όμως, έχω μιά γνώμη:
το ΣΥΣΤΗΜΑ, με δυό τρόπους κατα τροπώνεται (!)
ή
με ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ !
ή
σιγά σιγά ξεδοντιάζεται,
δουλεύοντας κι απ' τα μέσα...


στο μεταξύ,
έχω ασπασθεί την ρήση:
"ο καθείς και τα όπλα του" !

μπορεί να κάνω και λάθος, μα τουλάχιστον ΠΡΟΣΠΑΘΩ για το κοινωνικά σωστό.
επίκεντρο πάντα ο άνθρωπος...

σε φιλώ :)

Giousurum είπε...

@quartier libre
:-)
epikentro panta o anthropos..ta eipes ola...
kalo sou brady...

Stepas είπε...

Μεγάλη μορφή ο Ross Daly και μεγάλη κατάντια η εγκατάλειψή του από το κράτος.

Giousurum είπε...

@Stepas
kalosorises sta meri mas..
kai pou na skeftoume to ti posa tha dothoune kai fetos gia tin eurovision...
omos ekei vlepeis kata tous kratountes exoume provoli tis ellinikis mousikis..edo stin perisptosi toiu daly ti exoume??
ti na pei kaneis...
kalo vrady..