Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Animals: Η ιστορία πίσω από ένα διάσημο εξώφυλλο δίσκου (ή αλλιώς pigs do fly)

Υπάρχουν πολλές και σημαντικές διαφορές μεταξύ βινιλίου και CD. Άλλο να έχεις στα χέρια σου ένα μαύρο βελούδινο διαμάντι και άλλο ένα πλαστικό προϊόν. Διαφορετική αίσθηση σου δημιουργεί ένας δίσκος (και όταν λέμε δίσκος εννοούμε βινίλιο και μόνο) και άλλη ένα ψηφιακό μέσο. Πως να το κάνουμε, άλλο είναι να βλέπεις το εξώφυλλο ενός αγαπημένου άλμπουμ από την βινιλιακή (νέα λέξη!!) του έκδοση και άλλο από την ψηφιακή του, είτε αυτό είναι CD είτε (ακόμη χειρότερα) απλώς mb στον σκληρό δίσκο (καμία σχέση με το βινίλιο) του υπολογιστή σου. Παίρνοντας στα χέρια σου τον δίσκο χαίρεσαι να βλέπεις και να παρατηρείς ακόμη και τις λεπτομέρειες του εξωφύλλου, ενώ έχοντας στα χέρια σου το αντίστοιχο CD όχι απλώς δεν μπορείς να διακρίνεις λεπτομέρειες αλλά είναι σίγουρο ότι η δουλειά του ανθρώπου που επιμελήθηκε (ή) και σχεδίασε το εξώφυλλο δεν αποδίδεται με το τρόπο που της πρέπει (εξαιρούνται τα εξώφυλλα που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για CD). Συν τις άλλοις υπάρχουν εξώφυλλα των οποίων η ιστορία έχει περάσει, ως κεφάλαιο ολόκληρο μερικές φορές, στην ιστορία της μουσικής. Και όταν αναφερόμαστε σε εμπνευσμένα εξώφυλλα δεν μπορεί να λείπουν φυσικά ο Storm Thorgerson και τα άλμπουμ των Pink Floyd.

Ας αρχίσουμε λοιπόν τις ιστορίες των διασήμων εξωφύλλων από το Animals. Ο Storm Thorgerson ανέλαβε την υλοποίηση του εξωφύλλου του το οποίο είχε σχεδιάσει ο ίδιος ο Waters!! (με άλλα λόγια ολόκληρο το Animals-στίχοι, μουσική, sleeve
design- είναι εμπνεύσεως Waters). Το σκηνικό της φωτογραφίας –χωρίς το ιπτάμενο γουρούνι- είναι πραγματικό!! Πρόκειται για το εργοστάσιο ηλεκτρισμού Battersea Power Station του Λονδίνου. Ένα εργοστάσιο που συγκαταλέγεται στα αξιοθέατα της πόλης, μιας και εκτός από το εξώφυλλο του Animals έχει «πρωταγωνιστήσει» στην θρυλική ταινία Helpτων Beatles, ενώ χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της ταινίας Sabotage (Alfred Hitchcock), του Full Metal Jacket, για το «παιδί των ανθρώπων» (Alfonso Cuarón, όπου «εμφανίζεται ως «η κιβωτός των τεχνών»), ενώ σκηνές του Batman -The Dark Knight έχουν γυριστεί στο εσωτερικό του!!

Και φτάνουμε στο θρυλικό φουσκωτό γουρούνι των Pink Floyd (Pink Floyd Pig) που πετά πάνω από το Battersea Power Station!!!. Το γουρούνι του Animals σχεδιάστηκε (και αυτό) από τον Waters ενώ κατασκευάστηκε από την E.R.G. Amsterdam τον Δεκέμβριο του 1976 για τις ανάγκες του διάσημου εξώφυλλου. Την πρώτη μέρα της φωτογράφησης ο ουρανός ήταν σκοτεινιασμένος και γεμάτος σύννεφα όπως ακριβώς τον ήθελε ο Thorgerson, ενώ είχε προσληφθεί και ένας ελεύθερος σκοπευτής σε περίπτωση που το τεράστιο γεμάτο ήλιο φουσκωτό γουρούνι «δραπέτευε».Τελικά η πτήση του γουρουνιού αναβλήθηκε και μαζί της και η φωτογράφιση για την επόμενη ημέρα χωρίς όμως την παρουσία του σκοπευτή τον οποίο ξέχασαν να ειδοποιήσουν!!!. Την επόμενη τελικά το γουρούνι έσπασε τα δεσμά που το κρατούσαν ενωμένο με το έδαφος και εξαιτίας της απουσίας του σκοπευτή και των ανέμων που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα άρχισε μια τρελή μα ελεύθερη πτήση. Αμέσως στάλθηκε ελικόπτερο της αστυνομίας αλλά επέστρεψε μιας και δεν μπορούσε να ακολουθήσει το γουρούνι στα 5000μ , ενώ ειδοποιήθηκαν όλοι οι πιλότοι των πτήσεων για την παρουσία του στον αέρα και αναβλήθηκαν αρκετές πτήσεις από το αεροδρόμιο. Τελικά το φουσκωτό γουρούνι προσγειώθηκε σε ένα χωράφι χωρίς σοβαρές ζημιές και αφού επισκευάστηκε, την επόμενη άρχισαν πάλι τις φωτογραφήσεις για το εξώφυλλο.

Την Τρίτη ημέρα λοιπόν ο ουρανός ήταν πεντακάθαρος και δεν ταίριαζε στο σκεπτικό του Thorgerson και αφού φωτογράφισε το ιπτάμενο (πλέον) γουρούνι χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες του ουρανού από την πρώτη ημέρα και του γουρουνιού από την τελευταία και έτσι προέκυψε το καταπληκτικό εξώφυλλο του Animals. H Algie (έτσι ονόμασαν την γουρούνα τους) συνόδευε το συγκρότημα σε όλες του τις εμφανίσεις μέχρι την αποχώρηση των Waters!! Ο Waters μετά, απαίτησε χρηματική αποζημίωση για κάθε εμφάνιση της θρυλικής γουρούνας με αποτέλεσμα τα εναπομείναντα μέλη να αλλάξουν το φύλλο της και να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν. Με απλά λόγια πρόσθεσαν αρσενικά γεννητικά όργανα στην Algie και όλοι ήταν ευχαριστημένοι!! Στην μετά Waters εποχή το (αρσενικό πλέον) γουρούνι χάθηκε άλλες δυο φορές το 1988: στις 12 Ιανουαρίου πριν από συναυλία και στις 6 Μαΐου όταν «κατέβηκε» στους θεατές οι οποίοι και το έκαναν κομμάτια. Να αναφέρουμε το γεγονός της παρουσίας δύο άγριων ιπτάμενων γουρουνιών (της αφρικάνικης οικογένειας warthog) στο tour του 1994, τα οποία εμφανιζόταν μετά το One of these days και στα οποία οι εναπομείναντες Floyd είχαν δώσει τα ονόματα Syd και Roger!!! Τέλος αφήνουμε σε εσάς να ψάξετε την σχέση του γουρουνιού με τους Simpsons καθώς και την απίθανη ιστορία του με το Austin City Limits Music Festival !!!

12 σχόλια:

Dokimos είπε...

fobero post giousurum! eidika i stigmi pou to gourouni xefeugei.. ;)
tha anebaseis tpt k gia tous zeppelin argotera?

Giousurum είπε...

@ Dokimos
kalosirthes sta meris mas kai eyxafistoume gia ta kala sou logia...:)
Nai, an ola pane kala tha akolouthisoun kai Zeppelin, kai eagles kai stones kai ola ta kala paidia tou klasikou rock...

s0t είπε...

apisteyto!!! wraio Giousurum...
perimenw kai ta ypoloipa...

kai mias kai milame gia e3ofylla des kai ayto (an kai den einai "kainoyrio")... http://www.youtube.com/watch?v=fP83IrERdP4

Giousurum είπε...

@sot
yperoxo to videaki me ta cavers..thanx...stay tuned gia ta ypoloipa...:)

@LaVieBohemie
kai i diki sou fotografia tou ergostasiou mia xara einai...einai kai aspromavri!!! poly kali....Sto esoteriko tou exeis paei gia fotografies???

Kalo S/K se olous...

akrat είπε...

καλημέρες
καλό

musicbug είπε...

To apolaysa to post! Den iksera oles aytes tis leptomereies gia to exwfyllo, kai kiriws oti einai alithini i topothesia. Symfwnw oson afora ta vinilia kai to cd, de sygkrinete! Ektos tou oti i photo einai pio megali kai tin "xortaineis", vlepeis kai oles tis leptomereies, poy sti photo tou cd sou ksefevgoun. Paw na psaksw ti diskothiki tou mpampa, paizei na toxei:-)
Kali vdomada

Unknown είπε...

Για σου φίλε giusouroum
Εκπληκτική η πληροφορία για τους Floyd και για το εξώφυλλο των Animals.
Εύγε.

ΥΓ
Ρίξε μια ματιά στο τελευταίο μουσικό μου post
Eλπίζω να το βρήκες έγκυρο και αξιόλογο.

ΥΓ1
Κάνω μια ψηφοφορία δεξια του blog σε παρακαλώ λάβε μέρος για ποιο ροκ συγκρότημα όλων των εποχών είναι το καλύτερο...

Tasos είπε...

Γίλε Γιουσουρούμ, απλά απίστευτη ιστορία! Δεν ήξερα ότι είχε γίνει ολόκληρη φασαρία για να δημιουργηθεί αυτό το ιστορικό -πλέον- εξώφυλλο...

Giousurum είπε...

@akrat
kalispera kai kali mas evdomada file akrat...

@musicbug
exoume kai synexeia,,,
ta vinilia kai ta matia sou...

@Το παιδί της πλατείας
thanx paidi..tha ta poume sta meri sou...

@Tasos
oi floyd file einai megalo kolima...na sai kala...

Giousurum είπε...

NEO POST: Mια μουσική συλλογή για δωρεάν και νόμιμο downloading από το γιουσουρούμ:

http://giusurum.blogspot.com/2009/03/indie-side-of-music-compilation-by.html

μην τη χάσετε!!!!!

ΠΕριμένουμε σχόλια και απόψεις!!!!

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική δουλειά για ένα από τα καλύτερα εξώφυλλα της ιστορίας. Θυμάμαι παλιότερα που έβλεπα βίντεο από τη συγκεκριμένη περιοδία και έλεγα ότι ποτέ δεν θα τα ζήσουμε κι εμείς αυτά. Τελικά είχα εν μέρει άδικο, έστω κι αν το ζήσαμε με καθυστέρηση δεκαετιών. Από την άλλη, αν βάλεις το λάϊβ του Waters δίπλα σε οποιδήποτε νέο βρετανικό γκρουπ των 45 λεπτών και των πανάκριβων εισητηρίων, τότε λες ότι μάλλον το εφηβικό ένστικτο είναι αλάνθαστο. Καλημέρα!

Giousurum είπε...

@silentcrossing
panta os afivoi vlepoume kai akoume kalytera..Nai, kai parola t aopoia provlimata tou live tou Waters ths paramenei vathia xaragmeno mesa mas.Ti na leme tora?? kai oxi live 45 lepton pou les kai esy....kalispera file floydian!!!