Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Ο κ. ΚΟΫΝΕΡ βολτάρει στο γιουσουρούμ...

Το τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για δοσοληψίες και δωροδοκίες σχετιζόμενες με τα σκάνδαλα που ταράζουν την όποια πολιτική και μη ζωή της χώρας. Και ως συνήθως όλοι μας δηλώνουμε έκπληκτοι που γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα. Τώρα το γεγονός του ότι όλοι μας τα ψιθυρίζαμε φωναχτά στις παρέες μας είναι άλλο θέμα. Σαν την υπόθεση του ντόπινγκ. Όλοι μας πριν την δημοσιοποίηση-επισημοποίηση του γεγονότος λέγαμε "δεν είναι δυνατόν ο Χ. να κάνει αυτές τις επιδόσεις. Σίγουρα παίρνει ντόπα. Καλά δεν βλέπεις πως έχει γίνει?? Από τι λες να είναι????" Όμως όταν το θέμα δημοσιοποιήθηκε και στοιχειοποιήθηκε κανείς δεν ήξερε τίποτα. Έτσι και τώρα. Κανείς δεν γνώριζε και δεν γνωρίζει το παραμικρό για τις κάτω του τραπεζιού και τις γκρίζες δοσοληψίες επιχειρηματιών,αξιωματούχων,πολιτικών κλπ. Και μπορεί όλοι μας (και σωστά) να υποστηρίζουμε ότι τέτοιες καταστάσεις δεν έχουν χρώμα και πατρίδα αλλά για σκεφθείτε και αυτό που μας λέει ο κ. ΚΟΫΝΕΡ...


" Όταν ο κ. Κ έτυχε να μιλήσει σε μια συντροφιά της εποχής του για την καθερή γνώση ανάφερε ότι αυτήν μπορεί να την αποκτήσει κανείς μονάχα σαν καταπολεμίσει την δωροδοκία. Ρώτησαν τότε μερικοί τον κ. Κ. πάνω στην κουβέντα τι είναι εκείνο που χαρακτηρίζει τη δωροδοκία. Το χρήμα αποκρίθηκε γρήγορα ο κ. Κ. Τότε όλοι απόρησαν κι άρχισαν τα α! και τα ου!, μερικοί μάλιστα κούνησαν το κεφάλι τους αγανακτισμένοι. Αυτό δείχνει ότι όλοι περίμεναν να ακούσουν κάτι πιο ραφινάτο. Κι έτσι ομολόγησαν την επιθυμία τους: ότι δηλαδή θα ήθελαν αυτοί που δωροδοκούνται να δωροδοκούνται με κάτι ραφινάτο, πνευματικό κσι ότι δεν θα ήθελαν να κατηγορήσουν κάποιον που δωροδοκήθηκε ότι του λείπει το μυαλό.

Λένε ότι πολλοί δωροδοκούνται με τιμές και αξιώματα, που θα πεί: όχι με λεφτά. Και ενώ παίρνουν πίσω τα λεφτά από ανθρώπους που αποδείχτηκε ότι τα καταχράστηκαν, εκείνους που το ίδιο καταχρηστικά δέχτηκαν τιμές και αξιώματα δεν τους πειράζουν.

Για αυτό και πολλοί που κατηγορήθηκαν ότι είναι εκμεταλλευτές προτιμούν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι πήραν τα λεφτά για να μπορέσουν να κυβερνήσουν, αντί να κατηγορηθούν ότι κυβέρνησαν για να αποκτήσουν λεφτά. Ωστόσο ακόμα και εκεί όπου υο χρήμα ταυτίζεται με την εξουσία, η εξουσία δεν είναι κάτι που μπορεί να δικαιολογήσει την λήστεία. "

* Η παραπάνω ιστορία είναι απο το βίβλίο του Μπ. Μπρέχτ "Οι Ιστορίες του κ. ΚΟΫΝΕΡ". Οι Ιστορίες αυτές άρχισαν να γράφονται το 1927 και τέλειωσαν στις αρχές της δεκαετίας του '50, λίγο πριν από το θάνατο του συγγραφέα. Είναι μικρά αλλά λαμπρά δείγματα πεζού λόγου, που αποτυπώνουν πυκνά και την κοινωνική κριτική του Μπρεχτ, αλλά και την ηθική του διδαχή. Ο ήρωάς τους είναι πολυσήμαντος: το όνομά του (Keuner) πλησιάζει υπαινικτικά τη λέξη Keiner (κανένας), και διεκδικεί σχεδόν τη διαχρονική διάσταση του ομηρικού "ούτις", ενώ όπου συντομογραφείται (κύριος Κ.), γίνεται αντίποδας του ομώνυμου ήρωα της καφκικής Δίκης. Και όπως συμβαίνει με τις ιστορίες που μας ¨διηγούνται¨ οι μεγάλοι (χωρίς εισαγωγικά) συγγραφείς και στοχαστές είναι διαχρονικές. Αναζητήστε το βιβλίο (με την προσιτή τιμή!!) και απολάυστε τον κ. Κ στις αφηγήσεις του.Κάλό σας βράδυ.

7 σχόλια:

musicbug είπε...

Sofos o kyrios! Stin Ellada anekathen eimaste etsi, leme polla alla otan vgainoun pros ta eksw kanoume tis kotes. Katw ap'to trapezi ginontai polla opws les ki esy, alla panta etsi tha einai distixws, kai anti gia mprosta tha pigenoume pisw san xwra.

Θράσος είπε...

Σεβασμός στον κ.Μπρέχτ...
Νομίζω ότι οι αλήθειες δεν μας κάνουν καλύτερους,αντί να αναδυθούμε από την βρωμιά, βυθιζόμαστε και άλλο.

spyros1000 είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΣΑΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ....

http://spyros1000.blogspot.com/

akb8862 είπε...

Τη λέξη "κανένας" ! Φοβερό! Μα και δω ο κανένας βγαίνει πρώτος στα γκάλοπς!

Εξαιρετική επιλογή αποσπάσματος, εξαιρετική ανάρτηση. Τα λέει όλα. Και μάλλον τίποτε δεν έχει αλλάξει σε τούτον τον κόσμο από τότε.

Καλό μήνα!

quartier libre είπε...

@ καλό σας μήνα !

ampelofilosofos είπε...

Πιστεύω ότι μια χαρακτηριστική ιδιότητα των μεγάλων συγγραφέων είναι ότι μπορούν να χλευάζουν, χωρίς να γίνονται προσβλητικοι. Και επειδή η φύση του Homo Sapiens παραμένει κατα βάση η ίδια , είναι πάντα επίκαιροι... Υποθέτω οτι απλά έχουν την ικανότητα να μην εστιάζουν στο μικρό κόσμο που τους περιβάλλει, παρά να σκιαγραφούν την μεγάλη εικόνα πίσω του.

Giousurum είπε...

@musicbug
i katastasi stin xora mas (kai anaferoai kai stin anaisthisia ton politon tis) einai auto pou leme NO COMMENT...

@Θράσος
sevasmos stous megalous kai spoudaious syggrafeis alla syn athina kai xeira keinei...

@spyros1000
kalo minia...eyxaristoume kai welcome back (apo oti eidame)

@akb8862
thats life file..thats life...
kala nomizeis oti ypaxei (sovar)pithanotita na allaxei kati edo??

@quartier libre
kalo sas mina...:)

@ampelofilosofos
opos panta me kati kalo na prostheseseis sto post kai ston sxoliasmo tou...na sai kala...se you..:)