Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Τα καμένα δάση και μια φωτογραφία με ιστορία...

Παραμονή Χριστουγέννων του 1968. Το Apollo 8 βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την σελήνη αποτελώντας την πρώτη επανδρωμένη πτήση με αυτό τον σκοπό. Αποστολή του πληρώματος, μεταξύ των άλλων, η λεπτομερής φωτογράφηση της επιφάνειας του δορυφόρου της γης. Μέχρι τότε η «σκοτεινή» ή πίσω πλευρά του φεγγαριού αποτελούσε το μεγάλο μυστικό και μυστήριό του, και πλήθος ιστοριών είχε δημιουργηθεί σχετικά με το τι βρίσκεται εκεί. Κατά την διάρκεια της περιστροφής του σκάφους η σελήνη βρέθηκε ανάμεσα στο σκάφος και την γή με αποτέλεσμα τη διακοπής της επικοινωνίας του Apollo 8 με την βάση του στην γη. Είναι τότε που ο κυβερνήτης Frank Borman, αφού έφερε το σκάφος σε τέτοια θέση ώστε να υπάρχει επικοινωνιακή επαφή με τη γή, κοίταξε από τα παράθυρα του και αναφώνησε "Oh my God, look at that picture over there! Here's the Earth coming up!". Λίγες στιγμές αργότερα τραβήχτηκε μια από τις διασημότερες φωτογραφίες όλων των εποχών.

Η φωτογραφία με τίτλο «the earthrise» (και κωδικό AS8-14-2383) είναι (ίσως) με το περίφημο πορτρέτο του Che οι φωτογραφίες με τις περισσότερες ανατυπώσεις σε όλο τον κόσμο. Για χρόνια η “the earthrise” πιστωνόταν στον William Anders, μολονότι ο Frank Borman ισχυριζόταν ότι αυτός είναι ο άνθρωπος που την τράβηξε. Αργότερα και μετά την εξέταση των φωτογραφικών φιλμ της αποστολής αποδείχθηκε ότι στην πραγματικότητα οι φωτογραφίες είναι τρεις!!! Μία ασπρόμαυρη που τραβήχτηκε χρονολογικά πρώτη και αποδίδεται στον Borman και δυο έγχρωμες που τράβηξε λίγο αργότερα ο Anders. Το άλλο περίεργο είναι ο τρόπος με τον οποίο οι δύο άνδρες «είδαν» αυτό που αποτύπωσαν στο φακό τους. Με άλλα λόγια, η φωτογραφία του Borman την επιφάνεια της σελήνης παράλληλη στον οριζόντιο άξονα και την γη (φαινομενικά) να κινείται προς τα πάνω σαν τον ήλιο και οι φωτογραφίες του Anders με την επιφάνεια της σελήνης κάθετη στο οριζόντιο που αποτύπωσε ακριβώς αυτό που είδε με την γη (φαινομενικά) να κινείται προς τα αριστερά μας. Το άλλο αξιοπρόσεκτη είναι ότι στην ουσία η διάσημη φωτογραφία του Anders που όλοι μας έχουμε δει και θαυμάσει, ανατυπώνεται (σχεδόν) πάντα με την προοπτική του Borman, δηλαδή να δείχνει την γή να κινείται προς άνω.

Η αλήθεια είναι ότι ο μικρός μας πλανήτης δείχνει και είναι όμορφος από ψηλά όπως και να κινείται. Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι και από την επιφάνειά του είναι όμορφος σε πάρα πολλά του σημεία και στις 4 γωνιές του. Η μεγαλύτερη όμως αλήθεια είναι ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει πληγώσει και πληγώνει τον πλανήτη παντού και δεν κάνουμε (σχεδόν) τίποτα για αυτό. Όλοι μας μιλάμε για την προστασία του πλανήτη, για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, για την ανάγκη της ανακύκλωσης και της εξοικονόμησης ενέργειας κλπ. Όμως εμείς είμαστε που πετάμε τα σκουπίδια μας έξω από το παράθυρο του πολυτελούς και ρυπογόνου αυτοκινήτου που οδηγούμε, εμείς ξεχνάμε τα φώτα ανοιχτά και τις συσκευές μας στο stand by. Και ναι, μπορεί οι κυβερνήσεις μας να μην κάνουν τίποτα αλλά αφενός εμείς επίσης τους εκλέξαμε και αφετέρου δεν κάνουμε τίποτα όταν τις προς αναδάσωση περιοχές τις αποχαρακτηρίζουν και τις εκχωρούν σε ιδιώτες. Τίποτα όταν αρνούνται να προσυπογράψουν ψήφισμα για όλες τις μεσογειακές χώρες που επλήγησαν από φωτιές, και να δεσμευτούν ότι τα δάση που κάηκαν θα ξαναγίνουν δάση. Θυμηθείτε το ψήφισμα που υπεγράφη από τις αντιπροσωπείες όλων των Μεσογειακών χωρών. Μάλλον σχεδόν απο όλες εκτός απο μια. Ποιας????. Περισσότερα εδώ. Διαβάστε σχόλια σε blogs και sites εδώ, εδώ. Ενώ εδώ, εδώ το γιουσουρουμ γράφει για το περιβάλλον.

18 σχόλια:

fotini είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
fotini είπε...

μας ταξίδεψες στο φεγγάρι για να μας δείξεις την ομορφιά της γης! ναι, δεν εκτιμούμε αυτό που έχουμε , το θεωρούμε δεδομένο. η γή ειναι για τους πολλους δεδομένη ως πηγή πρώτων υλών και ποτέ δεν θα μας προδώσει. μου θυμιζει κάτι απο τις ανθρώπινες σχέσεις. ομως για να διατηρήσουμε μια σχέση ζωντανή πρέπει να παρέχουμε συνεχως την φροντίδα μας... και αυτό δυστυχώς πάντα το παραβλέπουμε.

akrat είπε...

xm....περίεργα πράγματα... όντως

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Δυστυχώς πολύ λίγοι καταλαβαίνουν την προσωπική ευθύνη που φέρουμε όλοι μας για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Είναι ένα θέμα που πρέπει να ενσωματωθεί στην παιδεία μας.

ange-ta είπε...

Η προσωπική ευθύνη είναι ένα, αλλά ΔΕν φτάνει. Είναι σαν να θέλεις να σβύσεις φωτια στο δάσος με κατούρημα.
Οσο τα περι ανοιχτών λεντ, είναι έτσι για να λέμε ότι κάνουμε το καθήκον μας, ως οικολόγοι αιθεροβάμονες.
Εδω πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο!
Τέρμα τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Μόνο μικρα ηλεκτροκίνητα με ηλιακή ενέργεια.
τέρμα οι συσκέψεις των μεγάλων και μικρών(μόνο μέσω τηλεοράσεων), τέρμα οι εκθέσεις, μόνο ιντερνετ,
τέρμα οι αεροπορικές απρογραμμάτιστες πτήσεις. Το αεροπλάνο θα πετάει μόνο γεμάτο.
Τέρμα τα πλαστικά πακεταρίσματα, αλλά και κάθε πακετάρισμα. Ο καθένας θα έχει τα σκεύη του, να αγοράζει γάλα, κρασί, ρυζι, λάδι, ξύδι, φακές, κλπ. Οπως ήταν παλιά.
Τέρμα ο σπάταλος φωτισμός στα πανηγυρια και στις γιορτές.
Τέρμα ο φωτισμός στα μαγαζιά, μόνο με ηλιακη ενέργεια.
Αντικατάσταση με ηλιακή ενέργεια, κάθε μορφη ενέργεια. Η τεχνολογία υπάρχει, απλώς εμποδίζεται απο τα πετρελαϊκά λόμπι.
Τέρμα η διακίνηση τροφίμων και η μαζική παραγωγη. Θα τρώμε τα τρόφιμα που παράγουμε τοπικά.
Να συνεχίσω;;;
Είναι πολλές φορές γραμμένα. Αν τα βάλουμε μπροστα, σε 10 το πολύ χρόνια, θα έχει καθαρίσει ο πλανητης, θα έχουν μειωθει οι ρύποι, θα έχει μειωθει το co2.

Η τεχνολογια το μπορεί η οικονομία δεν το θέλει

Aνεμος είπε...

δεν εκτιμούμε αυτό που έχουμε , το θεωρούμε δεδομένο..και ξέρετε κάτι δεν είναι μόνο τα καμένα θλίβομαι ακόμα και όταν κατά μήκος ενός καταπράσινου επαρχιακού δρόμου βλέπω αριστερά και δεξιά πλαστικά μπουκάλια και σκουπίδια που θέλουν 500 χρόνια να ανακυκλωθούν όλοι μας φταίμε

musicbug είπε...

Poly kalo arthro ki akrws oikologiko, oi photos einai katapliktikes. Nomizw oti o,ti kai na ginei, oses kampanies kai na ginoun i arthra na graftoun panta tha yparxoun anthrwpoi pou tha pligwnoun ton planiti mas kai einai krima giati niotheis oti de mporeis na kaneis tipota na to stamatiseis, apla na to elattwseis, kati einai ki ayto.
Kalo apogevma

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

To πιο τρελό φίλε Γιουσ. είναι που ψάχνουμε για ζωή σε άλλους πλανήτες ! Δεν μας φθάνει που καταστρέφουμε τον δικό μας , θέλουμε να καταστρέψουμε κι άλλον ! ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΣ !

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο ποστ, μπράβο!
Συμβουλή: Μεγάλωσε τη γραμματοσειρά στο blog σου, θα δείχνει πολύ καλύτερο..:)

Giousurum είπε...

@ΦΩΤΕΙΝΗ
an synexisoume na theoroume dedomeo oti ola einai kala se sxesi me to perivallon tote zito pou kaikame...prepei na allaxoume stasi apenanti sta perivallontik aprovlimata amessa giati den mas vlepo kala...

@akrat
systyxos omos to kako einai oti ta provlimata einai alithina...

@Μιχάλης Τσαντίλας
file mixali, min perimeneis adika na allaxei i katastasi stin elliniki paideia genokotera kai oxi mono sto thema tis perivallontikis ekpaideusis pou etsi kai allios kaname kapoia stigmi ena vima mprosta (tin ypotihemeni kathierosi tis perivallontikis sta sxoleia) kai meta ekato vimata piso (apaxiosi tis perivallontikis akoma kai apo tous ekpaideutikous)...ti na poume???


@ange-ta
pes kai alla!!!!more esy kala ta les...oi dioikountes omos kakos ta kamoun...min anoigeis to thema tis iliakis kai aiolikis energeias giati ponaei poly (eidika tous arxontes tou topou)...tha ta poume kapoia stigmi kai gia auto...

Giousurum είπε...

@anemos5
to post auto kai eidika i katalixi tou ofeiletai kai sto blog sou...opote thanx...sto thema mas tora...exeis dei odigo na anoigei to parathyro stin mesi tou pouthena, p.x se dasiko dromo, kai agou petaxei tin gopa tou na petaei kai to plastiko potiraki tou frappee???An nai pes mou elitheia pos aisthanthikes kai ti skeftikes???

@musicbug
an o kathenas mas kanei apla pragmata spiti tou os pros tin exoikonomisi energeias p.x, tote tha exoue kanei ena megalo vima...

@ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
more emeis psahnoume..autous tous ermous planites pou glykokoitazoume gi aapoikismoi tous rotisame???

@attackta
eyxaristo...to exo skeftei kai ego auto...tha to kano kapoia stigmi...aplos meta to post tha deixnei terastio...exeis kati na proteineis ep' autou???

Tasos είπε...

Φίλε γιουσουρούμ, πολύ κλή δουλειά...Θα συμφωνήσω με το πρώτο σχόλιο της φωτεινής. Μας ταξίδεψες στο φεγγάρι για να μας δείξεις την ομορφιά της γης!!!Είναι απίστευτο το πόσο υποτιμούμε την φύση και γενικότερα ότι μας περιβάλλει!Κοιτάμε με τα μάτια "κλειστά" και έχουμε πάψει να αναγνωρίζουμε την ομορφιά γύρω μας. Μόνοι μας δημιουργούμε ασχήμια...

aKanonisti είπε...

Πολύ μου άρεσε ο τρόπος προσέγγυσης του θέματος...
Εμοιαζε με ανώμαλη προσγείωση...
Είσαι ευρηματικότατη!!!

κοκκινη κισσα είπε...

Δέν με εξέπληξε καθόλου η άρνηση τής οικολογικά "ευαίσθητης" κυβέρνησής μας να υπογράψει γιά προστασία τών εκτάσεων πού κάηκαν και μή αλλαγή χρήσεων γής όπως οι υπόλοιπες μεσογ.χώρες.
Η διαπλοκή και εδώ και τα καλύτερα φιλέτα κάποια πρόσφορη στιγμή στούς "δικούς μας" είναι κοινός τόπος.Απλά με θλίβει και με εξοργίζει .Φυσικά και όλοι μας πρέπει να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση,αλλά εδώ μιλάμε για κρατική ομπρέλα προστασίας στο περιβάλλον πού είναι ανύπαρκτη.

Γιουσουρούμ ευχαριστούμε για τήν ενημέρωση,και όπως πάντα γιά τήν πληρότητα τής παρουσίασης.

καλό βράδυ.

Giousurum είπε...

@Tasos
katarxin na eyxitho na pane ola kala me osa sxediazetai gia to blog sas...Otan epitelous katalavoume oti i omorfia gyro mas pragmatika kindynevei kai o kindynos einai edo kai tora tote isos allaxoume kai emeis stasi...


@aKanonisti
oxi aplos anomali prosgeiosi...spasame ta moutra mas...thanx gia ta kala logia aplos na episimano oti to sosto einai "eurimatikos".....


@κοκκινη κισσα
emena auto pou me ekplisi einai i adiaforia tis syntriptikis pleiopsifias gia to perivallon...oloi leme oti prepei na kanoume kati giati bla bla bla bla....Omos kaneis (sxedon) den kanei tipota...

Σουζάνα Xατζηνικολάου είπε...

Καλησπέρα Giusurum, πολύ ωραία ανάρτηση, θα συμφωνήσω με την akanonisti ότι ήταν ευρηματική.
Τί να σας πω παιδιά, εγώ σας χαίρομαι που εξακολουθείτε και το παλεύετε. Προσωπικά έχω απογοητευτεί τόσο που πιστεύω ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο.
Σίγουρα διαφαίνεται κάποια μικρή οικολογική αφύπνιση κάπου στον ορίζονται, δεν είμαι όμως καθόλου σίγουρη ότι θα μας προλάβει εγκαίρως. :)

Keep Dreaming είπε...

Gia na einai o xwros pou menoume omorfos, tha prepei prwta na einai omorfi i kardia mas..

Giousurum είπε...

@Σουζάνα Χατζηνικολάου
auto einai to thema mas souzana...na min apogoitevomaste kai na to palevoume....

@ερΑσιτεχνης ανθρωπος
auto einai to magalo mystiko...ean exoume tin omorfia mesa mas tote den mporei para na tin anazitoume kai sto exo...