Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Richard William "Rick" Wright: Καλό ταξίδι Σίσυφε...

Χτες (15/09/08) έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Ρικ Ράιτ (Richard William "Rick" Wright)...Εκ των ιδρυτικών μελών του ιστορικότερου και σημαντικότερου (κατά το γιουσουρούμ) ροκ συγκροτήματος, των Pink Floyd...Με μια λιτή ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του συγκροτήματος, η οικογένεια του Wright γνωστοποίησε το γεγονός και ζήτησε από όλους διακριτικότητα και σεβασμό τις δύσκολες αυτές στιγμές που περνούν. Ο μεγάλος Ρικ έφυγε μετά από σύντομη μάχη με την επάρατη νόσο. Η μορφή της νόσου από την οποία έπασχε ο Wright δεν έχει γίνει γνωστή. Ο Ράιτ γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 28 Ιουλίου του 1945 και ήταν αυτοδίδακτος. Ναι καλά διαβάσατε. Αυτοδίδακτος. Ναι, τα πλήκτρα των Floyd δεν πήγαν σε ωδεία και δασκάλους. Και είναι αυτό που κάνει έναν καλλιτέχνη μεγάλο. Όταν υπάρχει αληθινή αγάπη για την μουσική καθ΄αυτή, και όχι για την (όποια) φήμη, τα χρήματα και το sex, τότε μόνο μπορεί κανείς να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά σ΄ αυτό που κάνει και να δημιουργήσει πραγματικά. Και ο Ρικ αγαπούσε και τα πλήκτρα του και τους Floyd. ΄Όποιος έχει ακούσει και έχει δει το echoes από το Live At Pompeii μπορεί να καταλάβει τι λέμε.

Δεν θα αναφερθούμε στην προσωπική ζωή του Ρικ Ράιτ. Πόσες φορές παντρεύτηκε, πόσες χώρισε, ποιες οι σχέσεις του πλέον με τους υπόλοιπους κλπ. Θα μιλήσουμε μόνο για την πορεία του στους μουσικούς δρόμους που κατά καιρούς επέλεξε. Έξαλλου αυτό που μας φέρνει κοντά σε έναν καλλιτέχνη δεν είναι η ζωή του και ο βίος του, αλλά τα έργα του και τα αποτυπώματα που αυτά αφήνουν μέσα μας. Είναι αυτό που μας είπε και ο Γιώργος Σταφανακίδης «...Το έργο τους είναι κτήμα μας ενώ η ζωή τους όχι.».

Ο Wright ήταν εκεί ακόμα και όταν οι Pink Floyd έπαιζαν ως Architectural Abdabs ή Sigma 6. Γνωρίστηκε με τον Roger Waters και τον Nick Mason στο Regent Street School of Architecture όπου σπουδάζανε. Έξι μήνες μετά την γνωριμία τους στο γκρουπάκι που είχαν φτιάξει προσχωρεί και ο Syd Barrett. Ο άνθρωπος που άλλαξε του μουσικό τους προφίλ, το όνομα και τους οδήγησε στην αρχή του μονοπατιού του ουρανού. Εκείνος είχε χαράξει άλλο δρόμο για τον εαυτό του... Τα υπόλοιπα δεν είναι ιστορία αλλά θρύλος. Ο Ραϊτ έδωσε ψυχή στα πλήκτρα σε όλους τους δίσκους των Floyd. Από το Ummagumma (1969), όπου έγραψε το ανεπανάληπτο Sysyphus (εμπνευσμένο από τον μύθο του Σισύφου), το Dark Side Of The Moon (1975),όπου συνέθεσε το καταπληκτικό The Great Gig In The Sky και το Meddle (1971), όπου όλοι μαζί γράφουν το Echoes, μέχρι το κύκνειο άσμα του The Division Bell (1994) όπου συνείσφερε μεταξύ άλλων το Marooned. Σε όλους εκτός του The final Cut (1983). Είχε αποχωρήσει από την μπάντα λίγο νωρίτερα λόγο των κακών σχέσεων του (τότε) με τον Waters.Είναι η εποχή που στα θρυλικά πλέον live του συγκροτήματος για το The Wall, o Wright δεν εμφανίζεται ως μέλος της μπάντας αλλά ως μουσικός επί πληρωμή!!!

Μετά την αποχώρησή του από τους Floyd o Wright συνεργάζεται με τον Dave Harris των New Romantic band Fashion και κυκλοφορούν ως Zee το πειραματικό άλμπουμ Identity (1984) , για το οποίο αργότερα ο Wright θα δηλώσει ότι «αυτό το άλμπουμ δεν θα έπρεπε να έχει κυκλοφορήσει»... Το Identityείναι το μοναδικό άλμπουμ μέλους των Floyd που δεν έχει κυκλοφορήσει ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ σε CD!!! Είχε προηγηθεί το πρώτο σόλο άλμπουμ του, το Wet Dream (1978) και ακολούθησε πολλά χρόνια μετά το Broken China (1996), το οποίο είναι πολύ κοντά στο σκεπτικό των θεματικών άλμπουμ των Pink Floyd ενώ στο «Reaching for the Rail" και στο "Breakthrough" τραγουδά η Sinéad O'Connor!!! Επιστρέφει στους FLoyd μετά την αποχώρηση του Waters και συμμενέχει στα επόμενα άλμπουμ του γκρούπ. Στο A Momentary Lapse of Reason (1987) δεν υπάρχει φωτογραφία του, ενώ και το όνομά του εμφανίζεται με μικρότερους χαρακτήρες απο ότι των Mason και Gilmour αφού ακόμα συνεργάζεται ως μουσικός και όχι ως μέλος. Κατά την διάρκεια της τουρνέ για το άλμπουμ λύνονται πολλά προβλήματα και βρίσκει ξανά την θέση του στην επίσημη σύνθεση του γκρούπ. Συμμετέχει στην σύνθεση πέντε κομματιών στο κύκνειο άσμα των Floyd The Division Bell (1994) ενώ τραγουδά και το Wearing the Inside Out κάτι που είχε να γίνει απο το Time (dark side of the moon).

Αυτή ήταν η μουσική διαδρομή του Ρικ Ράιτ... Ενός αληθινού μουσικού. Πέθανε μόλις στα 65 του χρόνια, μια εποχή που δούλευε το νέο του άλμπουμ και οι ψίθυροι για την επανένωση των PinkFloydείχαν γίνει πιο δυνατοί από ποτέ, μετά και την τελευταία τους (και πρώτη μετά από 24 χρόνια) εμφάνιση στο Live8 to 2005.
Ότι και να υπάρχει εκεί πάνω είμαι σίγουρος ότι ο Ράιτ θα έχει ήδη βρει το τρελό διαμάντι του ουρανού, τον φίλο του Syd, και θα προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη συναυλία που έγινε ποτέ στον ουρανό.

Καλό σου ταξίδι Σίσυφε..

16 σχόλια:

Giousurum είπε...

To ποστ ήταν να βγεί χτές αλλά λόγοι "ανωτέρας" βίας μας αναάγκασαν να το κάνουμε σήμερα..

ampelofilosofos είπε...

Ξέρεις, νομίζω ότι οι μουσικοί, και οι καλλιτεχνες γενικότερα, ξεκινούν την ουσιαστική τους πορεία όταν η φυσική τους υπόσταση έχει πάψει να υπάρχει. 'Ισως να ισχύει αυτό που λένε πως όταν χάσεις κάτι εκτιμάς την αξία του. Μόνο να σκεφτείς ότι η φυσική υπόσταση του Μότσαρτ άντεξε μόλις 33 χρόνια ενώ τα έργα του, 300 και ακόμα αντέχουν!

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΓΙΟΥΣ. ΦΤΩΧΑΙΝΟΥΜΕ ! ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ , ΕΜΑΘΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΩΡΟ ! ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΕΜΑΘΑ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟΣ ! ΕΥΤΥΧΗΣΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙ ΣΤΟ ΟΑΚΑ ΤΟ 1989 ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΡΟΤΖΕΡ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ ! ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΚΡΟΥΠ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΠΟΤΕ , ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ! Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΕΣ ! ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ !

Ανώνυμος είπε...

R.I.P. Απλά...

Giousurum είπε...

@ampelofilosofos
den to eixa skeftei etsi...thanx...

@ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
osoi exoun dei esto kai ton waters tha prepei na aisthanontai tyxeroi..
O iremos ton floyd efyge noris...
O syd eixe apofasisei idi gia ton diko tou dromo..
As elpizoume o waters,o Gilmour kai o Mason na ta vroune kai a tous doume pali mazi...


@Nicky
kaloirthes sto giousurum..
Rock In Peace for ever...

akrat είπε...

τι να πω...
ήταν μια μεγάλη φυσιογνωμία
κλείνουν και οι νεανικές μας δόξες...

musicbug είπε...

Polla sygxaritiria gia to afierwma se ayto ton poly simantiko mousiko! RIP, exei afisei megali kai diaxroniki klironomia pisw tou!

Ανώνυμος είπε...

ωραίο το αφιερωμα σου. οι μεγάλες μορφές δεν σβήνουν με τον χρόνο. μια τέτοια μορφή ήταν κ θα είναι,

Giousurum είπε...

@akrat
distyxos enas enas feygoun..

@musicbug
tha protimousa na eixa kanei to post san afieroma ston Rick gia allo thema p.x kykloforia kapoiou diskou tou..

@fotini
me to ergo pou afinoun piso oi megaloi kallitexnes einai san na min feygoun pote..

kalo sas vrady

Utopia είπε...

Rest in Peace!

s0t είπε...

Πάρα πολύ ωραίο αφιέρωμα.
Όπου και αν πήγε, θα την βρει την άκρη(...και τα πλήκτρα)

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Πολύ ωραίο το αφιέρωμά σου! Προσωπικά διαφωνώ βέβαια με τον χαρακτηρισμό "σημαντικότερο ροκ συγκρότημα" αλλά ΟΚ.
Τη Δευτέρα 22/9 κυκλοφορεί το Live In Gdansk του David Gilmour όπου ο Wright συμμετέχει ως μουσικός. Πρόκειται για το κύκνειο άσμα του εκτός και αν κυκλοφορήσει κάποια στιγμή το άλμπουμ που δούλευε τελευταία.
Όσο για τους Floyd, λίγες μέρες πριν το θάνατο του Wright, ο Gilmour δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ξαναπαίξουν μαζί. Άλλωστε, η εμφάνισή τους στο Live 8 ήταν, νομίζω, το καλύτερο "αντίο".

Giousurum είπε...

@Μιχάλης Τσαντίλας
katarxin kalosirthes sta meri mas...

den xero an i diafonia sou exei na kanei me ton oro simentikotero ή to rock sygkrotima...

To thema einai oti i epiroi tous stin mousiki itan terastia...
Apo to gegonos oti p.x stin ixografisi tou Dark side of the moon xrisimopoiisan protopora gia tin epoxi texnika mesa pou aargotera eginan "tis modos" mexri to stisimo ton live tous..

Perimeno kai ego tin deytera gia tin kykloforia tou Live In Gdansk kai oxi mono gia tin parousia toi wright alla gia na akouso ti mas etoimase o Gilmour..

H epanenosi ton floyd einai (itan) ena hot panta thema gia to MME...
Ton perasmeno decemvrio o Mason eixe dilosei oti isos pleon i epanenosi einai konta

http://pink-floyd-news.blogspot.com/2007/12/x-clusive-pink-floyd-to-reform-one-last.html

argotera akoustikan fimes gia kapoio tribute ston Syd alla to oti telika den emfanistikan sto cpncert pros timin tou sto Barbican mallon esvise ta opoia sxedia kai elpides...

xairomai na sizito gia tous floyd me atoma pou tous ektimoun (kati pou fainetai kai apo to post sou gia ton wright sto blog sou) kai psaxnoun ta pragmata (kati pou fanike gia esena apo tin anafora sou sto Live In Gdansk )

kalo vrady file kai na pernas na ta leme...

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια φίλε μου!
Η διαφωνία μου είναι στον όρο "σημαντικότερο" (νομίζω ότι όσον αφορά τον όρο "rock", είναι ο πλησιέστερος για να αναφερόμαστε στους Floyd αν και θα οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα κάποιον αμύητο). Νομίζω ότι η επιρροή των Pink Floyd, αν και τεράστια, δεν ξεπερνά αυτή άλλων μεγαθηρίων όπως είναι οι Beatles. Δε θα τα χαλάσουμε όμως εδώ. Άλλωστε, το θέμα αυτό χρήζει τεράστιας συζήτησης, την οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποια στιγμή από κοντά.

Ανώνυμος είπε...

Από τις τελευταίες εμφανίσεις του εκλειπόντος μου αρέσει περισσότερο αυτή του 1994 στο Earls Court του Λονδίνου, εκεί όπου οι Pink Floyd έδωσαν την περίφημη συναυλία τους "P.U.L.S.E" κατά την διάρκεια του Division Bell Tour.

Από τα τραγούδια του άλμπουμ ξεχωρίζουν η live επανεκτέλεση της "Σκοτεινής Πλευράς της Σελήνης", το γνωστό σε όλους μας Dark Side of the Moon, και το One of these Days από τον δίσκο Meddle του 1971. Στο τελευταίο μάλιστα, τόσο ο Guy Pratt μ'ένα παλιό μπάσο Fender Precision του 1958 ανα χείρας όσο και Dave Gilmour στις slide κιθάρες ξεπέρασαν τον ίδιο τους τον εαυτό, ενώ η γνώριμη "απειλητική" φωνή του Nick Mason ήταν πάντα παρούσα, πλαισιωμένη από τα drums και τα κρουστά του Gary Wallis.

Giousurum είπε...

@ Ανώνυμος
kalosorises sta meri mas..Xairomai idiaitera otan milao kai antalaso apopseis kai soixeia me anthropous pou "agapane" tous Floyd alla kai tin mousiki genikotera..
To live sto Earls Court kai to P.U.L.S.E apoteloun ena deigma gia to ti tha mporouse na mas prosferei mia pragmatiki epanenosi ton Floyd stin ilikia tous kai me tin empeiria pou o kahte Floyd eixe-exei apoktisei xehorista..Dystyxos ola emeinan sxedia (?) kai fimes..As alpisoume oti oi enapominantes kati th mas dosoun na tous thymomaste mazi sto telos kai kati tha dosoun stous neous na katalavoun kai na mathoun..
Kalo mina..