Δεν ξέρω αν οι γιορτές, τα «πανηγύρια» είναι αυτό που απαιτείται για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Ανάμεσα στις πολλές παγκόσμιες ημέρες που έχουν θεσπιστεί, έχει καθιερωθεί στις 22 Απριλίου να γιορτάζεται η "Παγκόσμια ημέρα της Γης". Και ενώ η χώρα μας θα έπρεπε να συμμετέχει στις όποιες εκδηλώσεις για την ημέρα αυτή, η οποία ήταν αφιερωμένη αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, το θέμα αποτέλεσε η τρίμηνη (προς το παρόν) ποινή αποκλεισμού από το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων που επέβαλε στην Ελλάδα η Επιτροπή Συμμόρφωσης της Γραμματείας του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Έτσι η Ελλάδα παραμένει η μόνη από τις 141 χώρες του Πρωτοκόλλου του Κιότο που (προς το παρόν??) δεν θα συμμετέχει στο εν λόγο σύστημα!!!! Για ακόμη μια φορά πρωτοτυπήσαμε σε κάτι το αρνητικό. Εδώ εδώ και εδώ τα δημοσιεύματα και τα σχόλια των ΜΜΕ. Εδώ η σελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (έτσι για ιστορικούς λόγους).
Το πρωτόκολλο του ΚΙΟΤΟ υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 1997 στην πόλη ΚΙΟΤΟ της Ιαπωνίας κατά την διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης για το Περιβάλλον. Κύριος άξονας του Πρωτοκόλλου είναι η λήψη μέτρων εκ μέρους των βιομηχανικά αναπτυγμένων κρατών με στόχο την μείωση των εκπομπών των έξι αερίων του θερµοκηπίου την περίοδο 2008-2012, σε ποσοστό 5,2% σε σχέση µε τα επίπεδα του 1990. Τον Ιούνιο του 1998 (απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) η Ελλάδα δεσμεύθηκε για συγκράτηση της αύξησης των εκπομπών των έξι αερίων στο +25% σε σχέση με τις αντίστοιχες εκπομπές των αερίων το 1990, που θεωρείται έτος αναφοράς. Ακόμα όμως και αυτόν το στόχο του +25%, σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις καταγραφής και πρόβλεψής της εξέλιξής των εκπομπών, η χώρα αδυνατεί να τον επιτύχει. Εδώ η επίσημη έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ (2002) για την κλιματική αλλαγή που αναφέρει ότι εάν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα, η συνολική αύξηση των εκπομπών των θερμοκηπικών αερίων θα φτάσει στο +35.8% το 2010 (σε σχέση με το 1990)!!!! Ενώ εδώ διαβάστε για τον «καβγά» Greenpeace – ΥΠΧΩΔΕ για το θέμα.
Με το Πρωτόκολλο του ΚΙΟΤΟ επιχειρείται επίσης για πρώτη φορά, μέσω της εμπορίας των ρύπων και του Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης, η απόδοση ορισμένης τιμής σε κάθε απορριπτόμενο τόνο διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η απόρριψη ρύπων σταματά να είναι δωρεάν και μεταβάλλεται σε ένα ανταλλάξιμο αγαθό μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών-εταιριών. Δηλαδή, εάν μια αναπτυγμένη χώρα-εταιρεία (συνήθως κάποια πλούσια χώρα του Βορρά) δεν καταφέρει να υλοποιήσει τους στόχους της σε σχέση με το Πρωτόκολλο, μπορεί να αγοράσει επιπλέον δικαιώματα απόρριψης ρύπων από κάποια άλλη χώρα – εταιρεία, η οποία θα έχει υπερκαλύψει τις δικές τις δεσμεύσεις όσο αφορά την εκπομπή ρύπων. Επίσης θα μπορεί να αποκτήσει επιπλέον άδειες εκπομπής αερίων υπό την προϋπόθεση να χρηματοδοτήσει και να βοηθήσει στην υλοποίηση προγραμμάτων μείωσης των εκπομπών των αερίων σε αναπτυσσόμενες χώρες (συνήθως κάποια φτωχή χώρα του Νότου), με την χρήση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον (π.χ ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Σε αυτό ακριβώς το σημείο έχουν επικεντρωθεί οι αντιρρήσεις πολλών ανεξάρτητων Περιβαλλοντικών και όχι μόνο οργανώσεων και φορέων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι Μηχανισμοί αυτοί δεν είναι παρά μια ακόμη εμπορική συμφωνία μεταξύ των πλούσιων χωρών, ώστε να συνεχίσουν να ρυπαίνουν αλόγιστα και παράλληλα να αναγκάσουν τις φτωχές χώρες να επενδύσουν σε καθαρές και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες. Οι φτωχές χώρες του Νότου που (συνήθως) όχι μόνο δεν ρυπαίνουν και δεν ευθύνονται για τις κλιματικές αλλαγές, αλλά είναι αυτές που θα υποστούν πρώτοι τις όποιες μελλοντικές αρνητικές επιδράσεις των αλλαγών αυτών.Ίσως!!! Ποιος ξέρει?? Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας έγινε πρώτη αρνητική είδηση για ακόμη μια φορά. Τέλος όσο αφορά το Πρωτόκολλο του ΚΥΟΤΟ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών, σύμφωνα με τις οποίες το Πρωτόκολλο δεν είναι παρά ένα πρώτο μικρό βήμα προς την σωστή όμως κατεύθυνση.
Σας αφήνουμε με Midnight Oil και το υπέροχο Diesel And Dust (torrent). Επίσης δείτε το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του BBC Global Dimming (εδώ ή εδώ αξίζει το περίμενε στο κατέβασμα). Τέλος δίπλα (στα επιπλέον της ημέρας) δέιτε Roger Waters απο το Live Earth στη New York σε μια απο τις καλυτερες εκτελέσεις του Another Brick In The Wall καθως και ένα animation με θέμα την υπερθέρμανση του πλανήτη.