Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

1860: περί των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης

Ήδη από τo 1860 γινόταν συζήτηση για την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Ο Προυντόν ακούγοντας και αναλύοντας τα λεγόμενα και την προοπτική αυτή κατέγραψε την αποψή του:

«...Με αυτό, το µόνο που αντιλαµβάνονται είναι µια συµµαχία όλων των κρατών που υπάρχουν επί του παρόντος στην Ευρώπη, µικρών και µεγάλων, η οποία θα κατευθύνεται υπό την προεδρία ενός µόνιµου Συµβουλίου. Λαµβάνεται ως δεδοµένο ότι κάθε κράτος θα διατηρεί τη µορφή κυβέρνησης που του ταιριάζει καλύτερα. Εφόσον, όµως, κάθε κράτος θα έχει αριθµό ψήφων στο Συµβούλιο ανάλογο του πληθυσµού και της έκτασής του, τα µικρά κράτη σ’ αυτή την υποτιθέµενη συνοµοσπονδία σύντοµα θα ενσωµατωθούν στα µεγάλα...»

2012 και η "Ευρωπαϊκή συνομοσπονδία" δείχνει να αποτελεί την δυσάρεστη εκπλήρωση (??) των σκέψεων και φόβων του Προυντών και όχι μόνο. Οι "μεγάλοι" της Ευρώπης αποφασίζουν και οι ΄"μικροί" και "άτακτοι" υπομένουν και υποφέρουν.Κατά τα άλλα Ευρωπαϊκή ΕΝΩΣΗ. Στα καλά και εύκολα όλοι μαζί. Στα κακά και δύσκολα ο καθένας μόνος του και να φυλάει τον απαυτό του. Καλό σας/μας βράδυ.


2 σχόλια:

akrat είπε...

καλημέρα

ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΚΕΙΜΑΝΟ

μπράβο που το βρήκες...

θέλω να ψάξω την αχαική συνομοσπονδία... είναι στα ζητούμενα...

Giousurum είπε...

Ο προυντόν είναι από τους αγαπημένους μας!!!!


Αχαϊκή συμπολιτεία ε???
Ενδιαφέρον!!!


Αναμένουμε λοιπόν!!!