Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Το Euro πέθανε!! Ζήτω η Λιρέτα Εξαρχείων!!!

Όσοι κυκλοφορείτε στην περιοχή των Εξαρχείων θα έχετε σίγουρα προσέξει κάτι "περίεργες" αφισέτες που δείχνουν κάτι "περίεργα" χαρτονομίσματα. Ε..Δεν πρόκειται για περίεργα και μη υπαρκτά χαρτονομίσματα αλλά για το νέο (υπό έκδοση) νόμισμα της (πανέμορφης από πολλές απόψεις) περιοχής των Εξαρχείων (το Λαϊκό Ταμείο Εξαρχείων διατείνεται ότι έχει ήδη εκτυπωθεί και είναι έτοιμο προς χρήση!-τουλάχιστον σε χαρτονομίσματα των 100 και των 1.000).

Στα δύο χαρτονομίσματα θα απεικονίζονται δύο γνωστές φυσιογνωμίες της περιοχής: η ποιήτρια και ηθοποιός Κατερίνα Γώγου (στο 100άρικο) και ο συγγραφέας Λεωνίδας Χρηστάκης (στο 1.000άρικο). Όπως σημειώνει το Λαϊκό Ταμείο Εξαρχείων "Το 2001, μετά τη χρεοκοπία του κράτους στην Αργεντινή, η πτώση της εμπιστοσύνης στο εθνικό νόμισμα και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας οδήγησαν σε μεγάλη πτώση την προσφορά χρήματος. Πολλές επαρχίες τύπωσαν δικά τους νομίσματα, τα οποία κυκλοφορούσαν παράλληλα με το πέσο. Υπολογίζεται ότι 15%-20% του πληθυσμού χρησιμοποιούσε πλην του πέσο και άλλα (δευτερογενή) νομίσματα. Μόνο στο Μπουένος Άιρες κυκλοφόρησαν 17 τέτοια νομίσματα. Το 2011, και ενώ περιμένουμε την επίσημη δήλωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, τα Εξάρχεια ετοιμάζονται να τυπώσουν το δικό τους νόμισμα. Το νέο νόμισμα αναμένεται να τονώσει την παραγωγική δραστηριότητα και να βοηθήσει την ομαλή μετάβαση στον αντιπραγματισμό".

Πράγματι ενδιαφέρουσα πρόταση και προοπτική!! Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στην Αργεντινή οι του συστήματος για να σταματήσουν το εναλλακτικό αυτό σύστημα ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών γέμισαν τις τοπικές κοινότητες με πλαστά νομίσματα. Τέλος να αναφερθούμε και σην περίπτωση της Μαγνησίας όπου ένα δίκτυο ανθρώπων συναλλάσσεται με την χρήση των Τοπικών Εναλλακτικών Μονάδων (ΤΕΜ), και το εγχείρημά τους μέχρις στιγμής δείχνει δυνατό και εξελίξιμο. Περισσότερα εδώ ενώ σύντομα θα αναφερθούμε αναλυτικά και από εδώ για τις ΤΕΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: