Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Ο Μικρός Πρίγκηπας μας διδάσκει ακόμη: "Τα μάτια δεν βλέπουν..Πρέπει να βλέπεις με την καρδιά.."

Είναι σίγουρα ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία όλων των εποχών. Είναι ίσως το ωραιότερο παιδικό βιβλίο που έχει γραφτεί ποτέ. Μην μας πείτε ότι δεν έχετε διαβάσει το Μικρό Πρίγκηπα του Αντουάν ντε Σεντ- Εξιπερί!! Μην μας πείτε ότι λίγο (ή πολύ δεν έχει σημασία) δεν σας έχει αγγίξει η ιστορία του!! Πόσοι από εσάς δεν θυμούνται το "Τα μάτια δεν βλέπουν..Πρέπει να βλέπεις με την καρδιά.." Όμως πόσοι τελικά μάθαμε να βλέπουμε με την καρδιά??Πόσοι?? Πόσοι θυμόμαστε ότι υπήρξαμε παιδιά που έβλεπαν τον κόσμο με περιέργεια, με εξερευνητικ'η διάθεση και πάνω από όλα με αθωότητα??? Τώρα πως τα βλέπουμε όλα αυτά?? Αλήθεια που είναι κρυμμένοι εκείνοι οι μπόμπιρες με τα διαρκώς ματωμένα γόνατα, τους πολλούς φίλους και τις πολλές ερωτήσεις?? Μην ψάχνεται να βρείτε φωτογραφίες σας από τότε.Ίσως θα πρέπει να ψάξουμε βαθύτερα μέσα μας μήπως και (ξανα)βρούμε τις απαντήσεις εκεί. Αν (ξανα)βγάλουμε στην επιφάνεια τον μπόμπιρα τότε έχουμε ελπίδα. Όχι μόνο εμείς αλλά ίσως και ολόκληρος ο κόσμος. Εξάλου "πως να κρυφτείς από τα παιδιά?? Έτσι και αλλιώς τα ξέρουν όλα"!!.. Συνεχίζουμε με το θέμα μας όμως για να μην παραβαρύνουμε το κλίμα.

....Δεν μπορείτε να φανταστείτε την έκλπηξή και την χαρά μας όταν στο γιουσουρούμ (πριν από μερικά χρόνια) έφτασε ένας δίσκος (βινιλίου τα έχουμε πει αυτά) με τίτλο "Le petit Prince - Grand Prix De Disque 1954". H ποιότητα του όχι και η καλύτερη όπως και τα Γαλλικά μας (ένα μικρό δράμα)!! ΄΄Ομως παρόλα αυτά ο δίσκος αυτός είναι από τους αγαπημένους μας και τον ακ0ύμε πυκνά συχνά (και ας μην καταλαβαίνουμε και πολλά). Στην ουσία πρόκειται για ένα audiobook (όπως τα λέμε τώρα) της εποχής. Πως υπήρχανε πρν από (όχι και τόσα) χρόνια οι κασσετούλες με τα παραμύθάκια για τα παιδιά. Ένα τέτοιο πράγμα.

Για να επιστρέψουμε όμως στον ήρωά μας και τις περιπέτειες του. Είπαμε πως έγινε και θεατρικό. Το βίντεο που ακολουθεί είναι τραγούδι σε μουσική του Νίκου Κυπουργού και στίχους Κώστα Καρτελιά για θεατρική παράσταση του ομώνυμου έργου του Σαιντ- Εξυπερύ. Τραγούδι: Μελίνα Κανά. Από τη συλλογή "Τα Μυστικά του Κήπου". Απολαύστε το και συνεχίζουμε μετά.



ΚΑι γι ατο τέλος ένα μικρό δείγμα από το κλασσικό και αγαπημένο ομώνυμο cartoon. Έτσι (όπως λένε) για να θυμονται οι παλιοί και να μαθένουνε οι νεώτεροι.


Καλά να περνατε όπου και να είστε, ότι και να κάνετε. Τι άλλο να γράψουμε?? Απλά να θυμόμαστε που και που και τον μικρό μας Πρίγκηπα.

"Τα μάτια δεν βλέπουν..Πρέπει να βλέπεις με την καρδιά.."

2 σχόλια:

ange-ta είπε...

πολύ σπουδαίος ο μικρός πρίγκηπας!!

εχω κάνει και γω ανάρτηση:

http://ange-ta.blogspot.com/2008/03/saint-exupery.html

Giousurum είπε...

@ange-ta
kalispera ange-ta...
tin diavasame tinanartisi sou otan etoimazame tin diki mas..
kai einai opos oles sou oi anartiseis..
endiaferouses kai polytimes..

na sai kala!!!