Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Συζήτηση με τους Vello Leaf....

Πλέον η διαδικασία είναι γνωστή...Μετά από τις εμφανίσεις των συγκροτημάτων εδώ στην Indie σκηνή του γιουσουρούμ επιδιώκουμε μια συζήτηση μαζί τους, τόσο για να μάθουμε περισσότερα για αυτούς αλλά και να ακούσουμε τις απόψεις του σχετικά με την ελληνική ανεξάρτητη μουσική πραγματικότητα και όχι μόνο. Έτσι μετά την εμφάνιση των Vello Leaf εδώ στο γιουσουρούμ, με την οποία μας ταξίδευσαν και μας μάγεψαν, είχαμε μαζί τους μια φιλική και συνάμα ενδιαφέρουσα συζήτηση...Διαβάστε τι μας είπαν και εδώ είμαστε για τα περαιτέρω.


1.Πείτε μας τα πάντα για το όνομά σας (τι σημαίνει πως προέκυψε κλπ), καθώς και για αυτό το Χανιά, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, που υπάρχει στην σελίδα σας στο myspace...
Vello Leaf είναι το δεύτερο μας όνομα που σηματοδότησε, ουσιαστικά, μία νέα περίοδο στο γκρουπ (μέχρι το 2006 λογόμασταν deep.insight). H λέξη Vello προκύπτει σαν συνδιασμός των λέξεων Velvet και Mellow. Πιστεύουμε, δηλαδή, ότι το "Vello Leaf" εκτός από εύηχο, σαν όνομα δίνει μία πρώτη γεύση για τον ήχο μας στον ακροατή και από κει και πέρα παντρεύει και κάποια πιο "εσωτερικά" χαρακτηριστικά του γκρουπ.Από το 2003, ζούμε ο καθένας σε διαφορετική πόλη λόγω φοιτητικών υποχρεώσεων, δουλειάς κτλ. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε σταθεροποιηθεί σε αυτό το "Χανιά, Πάτρα, Θεσσαλονίκη", ωστόσο είχαμε περάσματα και από Αθήνα, Ρέθυμνο, ενώ υπήρξε περίοδος που ήμασταν σε 5 διαφορετικές πόλεις.

2.Πόσο δύσκολο είναι για ένα συγκρότημα όταν τα μέλη του βρίσκονται διασκορπισμένα στις τέσσερις γωνιές της χώρας?
Ουσιαστικά, έχουμε "ξεχάσει" πως είναι να βρισκόμαστε όλο το χρόνο στην ίδια πόλη, στην ίδια γειτονιά όπως ήμασταν το 1999 και να κάνουμε πρόβες κάθε μέρα. Έχουμε συχνές μετακινήσεις, βέβαια, και σε περιόδους διακοπών βρισκόμαστε όλοι στα Χανιά, αλλά και στο ενδιάμεσο είμαστε σε διαρκή επικοινωνία κυρίως μέσω internet, ανταλλάσσουμε ηχογραφήσεις, συζητάμε και δουλεύουμε από απόσταση. Σίγουρα δεν είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος, ωστόσο ατομικά μας έχει βοηθήσει σε αρκετά πράγματα, και ένας λόγος είναι ότι στην καθημερινότητα μας δεχόμαστε διαφορετικά ερεθίσματα, αφού ζούμε σε διαφορετικές πόλεις.

3.Όπως μας έχετε πει «το Morning Star έχει ηχογραφηθεί σε 5 πόλεις, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...». Είμαστε όλοι αυτιά για την ιστορία του....
Το μεγαλύτερο μέρος του pre-production κι ένα μεγάλο μέρος των ηχογραφήσεων έγινε στα Χανιά, οι πρώτες ηχογραφήσεις ξεκίνησαν από το Ρέθυμνο στο Studio του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη έγιναν κάποιες συμπληρωματικές ηχογραφήσεις (όπως αυτές των guest του CD), ενώ η παραγωγή και το δέσιμο όλων αυτών έγινε στην Αθήνα. Βγάζοντας έξω το pre-production, δουλεύαμε πάνω στο "Morning Star" περίπου 12 μήνες... εκείνη τη χρονιά ήμασταν πραγματικά από πόλη σε πόλη.

4.Art rock, dream pop, melodic rock, indie, alternative, experimental... Τελικά υπάρχουν ταμπέλες και όρια στον κόσμο της μουσικής και της τέχνης γενικότερα??
Οι "ταμπέλες" δίνουν μία πρώτη εικόνα (κάποιες φορές και λανθασμένη) του τι μπορεί να περιμένει κάποιος από ένα δίσκο, ένα πίνακα ζωγραφικής, μία ταινία. Σίγουρα, δεν υπάρχουν όρια, και αυτό κάνει πιο δύσκολη την όποια κατηγοριοποίηση...

5.Ποια ήταν τα ακούσματά σας ως μαθητές και έφηβοι, και πόσο έχουν (αν έχουν) αλλάξει αυτά τα τελευταία χρόνια.
Δε θα λέγαμε ακριβώς ότι έχουν αλλάξει, όσο ότι εξελίσσονται. Ως έφηβοι, σε μία επαρχιακή πόλη όπως τα Χανιά, δεν είχαμε πρόσβαση σε τόσο διαφορετικά ακούσματα. Σήμερα, υπάρχουν νέα δεδομένα, καθένας μπορεί -μέσω internet- να παρακολουθεί σκηνές ή και μεμονωμένα γκρουπ που στο παρελθόν δε θα έβρισκε ποτέ σε (ένα πολύ ενημερωμένο) επαρχιακό δισκάδικο.

6.Ποιος ήταν ο τελευταίος δίσκος που αγοράσατε??
Sigur rós - með suð í eyrum við spilum endalaust

7.Ας επανέλθουμε στο Morning Star. Διανέμεται από την “Insight Room” μια DIY εταιρεία (με έδρα τα Χανιά αν δεν κάνω λάθος). Η εταιρεία δημιουργήθηκε μόνο για τις ανάγκες των Vello Leaf ή δίνει/πρόκειται να δώσει στέγη και σε άλλα μουσικά σχήματα?
Η "Insight Room" είναι ουσιαστικά μία ομάδα παραγωγής με διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις που προυπήρχε του "Morning Star". Η κυκλοφορία του CD ήταν το πρώτο "άνοιγμα" προς τα έξω, και αυτό που της έδωσε και την έννοια του DIY Label. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε μέσα από την Insight Room. Υπάρχουν προτάσεις που αφορούν το μουσικό κομμάτι και έχουν γίνει επαφές με κάποια γκρουπ, αλλά πέρα από αυτό γίνονται δουλειές πάνω στο οπτικό κομμάτι (ταινίες μικρού μήκους, video clip κτλ).

8.Πότε να περιμένουμε το επόμενο άλμπουμ σας? Υπάρχει η σκέψη της «μεταγραφής» σε κάποια «μεγαλύτερη» δισκογραφική εταιρεία?Το καινούργιο CD -με κάθε επιφύλαξη- υπολογίζουμε ότι θα είναι έτοιμο κάπου στο δεύτερο μισό του 2009. Το θέμα της εταιρείας είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία, δεδομένου ότι υπάρχουν κάποιες προτάσεις, αλλά ξεκινώντας από το ότι θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο της μουσικής μας, συν το ότι την παραγωγή την αναλαμβάνουμε μόνοι μας, οι απαιτήσεις μας στο θέμα της δισκογραφικής είναι πολύ συγκεκριμένες.

9.Από το 1999 όταν και δημιουργηθήκατε ως Deep.insight, μέχρι και το 2006 που μετονομαστήκατε σε Vello Leaf τι (άλλο εκτός από την ονομασία σας) έχει αλλάξει?
Ουσιαστικά, επιχειρήσαμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Η αλήθεια είναι ότι ως deep.insight σαν γκρουπ είχαμε μία πιο κλασική σύνθεση και με την οποία είχαμε σκοπό να κάνουμε αυτό το "βήμα παραπέρα" με την επανακυκλοφορία του distorted.images το 2004 και προγραμματίζοντας κάποια live που έγιναν στην Κρήτη (και κάποια σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη που ακυρώθηκαν λόγω αποχώρησης της Άρτεμις που τραγουδούσε εκείνη την περίοδο). Από εκείνο το σημείο, λοιπόν, αλλάξαμε πλάνο, επικεντρωθήκαμε πολύ περισσότερο στο studio και σε κάποια soundtrack για θεατρικές παραστάσεις, αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε ευρύτερα τη μουσική μας, αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με φίλους μουσικούς, σκηνοθέτες και γενικότερα είδαμε πιο ανοιχτά την έννοια του γκρουπ.

10.Ποια είναι η μουσική πραγματικότητα στην ιδιαίτερη πατρίδα σας τα Χανιά?? Υπάρχουν και άλλα αξιόλογα συγκροτήματα ή μεμονωμένοι καλλιτέχνες που (κατά την γνώμη σας) θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια?
Υπάρχουν πολλά καινούργια γκρουπ, και πάρα πολλά μαθητικά που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο 3-ημερο two festival που διοργανώθηκε τον Ιούλιο στα Χανιά, τα οποία αν καταφέρουν να "βγουν" από τα Χανιά σίγουρα έχουν πολλά να προσφέρουν. Πολλά υποσχόμενοι καλλιτέχνες από Χανιά με παρουσία στα μουσικά δρώμενα είναι οι No Clear Mind, η Sophia (Night On Earth, Sanades) και η Alexandra McKay.

11.Για πείτε μας και για τα μουσικά στέκια της πόλης. Τόσος κόσμος κατεβαίνει κάθε χρόνο στα Χανιά, να μην του πείτε και που να πάει για να ακούσει καλή μουσική??
Αναλόγως και την εποχή, στα στενά της παλιάς πόλης υπάρχουν πολλά μπαρ (Fagotto, Συναγωγή κτλ) με μουσικές από jazz, chill-out μέχρι πιο rock καταστάσεις. Κατα καιρούς διοργανώνονται διάφορα ηλεκτρονικά πάρτι από γνωστές ομάδες της πόλης (το καλοκαίρι γίνονται κυρίως έξω από τα Χανιά), ενώ κλασικό στέκι αποτελεί το στενάκι των Δύο Λουξ, Ιπποπόταμος κτλ.

12.Το Morning Star θεωρήθηκε (και δικαίως) ένα από τα καλύτερα αλμπούμ του 2007. Υπήρχε αντίστοιχη εμπορική απήχηση ή τελικά στη Ελλάδα πολλοί αγαπάνε την indie σκηνή αλλά λίγοι αγοράζουν αυτά τα άλμπουμ?
Αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, και είναι κάτι που έχουμε συζητήσει αρκετές φορές στα γνωστά δισκάδικα του χώρου. Πλέον, βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο τόσο για τα δισκάδικα, όσο και για τις δισκογραφικές. Ο παραδοσιακός τρόπος διακίνησης της μουσικής περνάει μία κρίση και αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν αφορά μόνο την indie σκηνή. Όσον αφορά το "Morning Star", ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του, είχαν φύγει και τα 500 αντίτυπα, κάτι που αρχικά ήταν μάλλον ανέλπιστο.


13.Πώς είναι οι σχέσεις σας με τα υπόλοιπα σχήματα του (μουσικού) χώρου που κινήστε??
Έχουμε κάποιες καλές φιλίες, αλλά λόγω του ότι δεν κινούμαστε τόσο πολύ συναυλιακά και σαν γκρουπ δεν βρισκόμαστε σε μία πόλη δεν έχουμε τόσο πολλές επαγγελματικές σχέσεις, όσο κυρίως... φιλικές.

14.Ποιό από τα τραγούδια σας είναι το αγαπημένο σας “παιδί»??? Υπάρχει κάποιο τραγούδι άλλου καλλιτέχνη που θα θέλατε να είχατε γράψει εσείς??
Είναι ένα κομμάτι που γράφτηκε το 2003 και που ήταν στα πλάνα μας για το Morning Star, το παίζαμε σε live κτλ, αλλά λόγω της "ειδικής του βαρύτητας" τελικά έμεινε εκτός. Στις setlist το γράφουμε Spam και το προορίζουμε για το καινούργιο CD (ενδεχομένως με καινούργιο όνομα).
Όσον αφορά το αν υπάρχει τραγούδι άλλου καλλιτέχνη που θα θέλαμε να έχουμε γράψει εμείς είναι μάλλον κάτι που δεν έχουμε σκεφτεί. Καθένας μας είναι πρωτίστως ακροατής, όλοι έχουμε τραγούδια που μας "αγγίζουν" παρα πολύ, δε θα άλλαζε κάτι μέσα μας αν τα είχαμε γράψει εμείς

15. Τέλος θα θέλαμε να μας πείτε για την πιο δυνατή στιγμή που βιώσατε ως μπάντα (είτε είναι σε ζωντανή σας εμφάνιση είτε όχι) καθώς και να μας δώσετε το τοπ5 (κατά την γνώμη σας) της Ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής.

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε μία μόνο στιγμή. Σίγουρα, μία από τις πιο δυνατές ήταν η συμμετοχή στη
Yurovision '07 (του Vinyl Microstore). Ήταν η πρώτη μας εμφάνιση ως Vello Leaf και η πρώτη μας εμφάνιση στην Αθήνα (σε ένα χώρο όπως το Gagarin).
Όσον αφορά το top5 της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής, παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια ότι βγαίνουν πολύ καλές δουλειές και αρκετά πιο "σύγχρονες" σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο, η πραγματική αξία ενός δίσκου φαίνεται μόνο σε βάθος χρόνου οπότε θα αναφερθούμε σε δίσκους με τους οποίους μεγαλώσαμε και που αποτελούν αναμφισβήτητα σπουδαίο κομμάτι της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνή... έχουμε και λέμε, λοιπόν:

4 δίσκους για τους οποίους συμφωνούμε ομόφωνα:
Στέρεο Νόβα - Βιταμίνα Τεκ
Raining Pleasure – Nostalgia
Ονειροπαγίδα - Μικρά Μυστικά
Closer - In The Market
και 3 extra:
Ziggy Was - Unicorn Pan
Bokomolech - Jet Lag
Groove Machine - Fairy Tales From A Big City

Αυτά μας είπαν τα παιδιά..Ελπίζουμε να χαρήκατε και εσείς αυτά που διαβάσατε όσο και εμέις την κουβέντα μαζί τους.. Πριν σας αφήσουμε να ενημερώσουμε ότι οι Vello Leaf θα εμφανιστούν μαζί με τους Limusine και τους Plumerai στις 22 Νοεμβρίου στην Πάτρα στο Λιθογραφείο και στις 23 Νοεμβρίου στην Αθήνα στο Κύταρο. Τέλος δείτε ένα όμορφο βίντεο με το τραγούδι τους One Last tear (το οποίο μπορείτε να το ακούσετε και δίπλα στο τραγούδι της ανάρτησης). Καλό σας βράδυ και καλή σας ακρόαση...


One Last Tear - Vello Leaf Video Art by G.Constantine from Giorgio Constantine on Vimeo.

16 σχόλια:

Giousurum είπε...

Stin periptosi pou yparxei provlima me to video akolouthiste to link pou yparxei akrivos kato tou...

akb8862 είπε...

Δυστυχώς & με το λινκ κάτω από το βίντεο δεν μπόρεσα να ακούσω. Θα ξαναμπώ,όταν θα χω χρόνο σίγουρα. Μου άρεσε ιδιαίτερα τούτη η ανάρτησή σου. Ένιωσα κάτι να παίρνω από τη νιότη & τη δροσιά της δημιουργίας αυτών των παιδιών & μου άρεσε πολύ ο τρόπος συνεργασίας τους.

Να σαι καλά. Σε ευχαριστώ πολύ για τούτη την πλήρη ενημέρωση.

Giousurum είπε...

@akb8862
panta euprosdektos sta meris mas...den xero ti ginetai me to video...se emena doulevei mia xara..kai se IE kai se mozilla..ti na po??otan eftiaxna to post eixa kai ego kapoia provlimatakia mazi tou...:)isos provlimata tis stigmis me tin syndesi kai ton server pou filoxenei to video ton paidion...pantos to tragoudi mporeis na to akouseis kai dipla sto tragoudi tis anartisis kathos kai ola tous ta tragoudia stin selida tous sto myspace..kai ta live tous einai omorfa...ta synisto...

Λούσυ είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη ιδιαίτερα για μένα που δεν έχω ιδέα από ελληνικά συγκροτήματα... Μπράβο μαθαίνουμε και κάτι μπλογκοβολτάροντας...

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

Kαλή μουσική , ωραία φωνή (κάποια μου θυμίζει) αλλά υπάρχει μια παραφωνία, ίσως από το βίντεο ! Καλή επιτυχία να έχουν τα παιδιά !Γειά σου φίλε! Καλό ΠΣ/Κ !

Ανώνυμος είπε...

Φίλε δεν τους ήξερα . Αλλά το βιντεάκι με το τραγούδι μου ακούγεται καλό.

Χαιρετίσματα.

quartier libre είπε...

@ εδώ :)

να έχεις
όμορφο Σαββατοκύριακο !

Giousurum είπε...

@Λούσυ
gia auto yparxoun ta blogs...

@ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
kai i mousiki kai i foni einai yperoxa...


@braininfo
mpes stin selida tous sto myspace kai akouse kai ta ypoloipa...tha sou aresoun....

@quartier libre
:)
kalo mas SK

Gia perisoteres infos mpeite stin selida ton paidion sto myspace

http://www.myspace.com/velloleaf

kathos diavaste kai to afieroma mas se autous...

http://giusurum.blogspot.com/2008/09/vello-leaf-indie.html

kalo SK se olous.....

aKanonisti είπε...

Ειναι μία μουντή ημέρα.... με αντηλιά... ομίχλη.... άπνοια....
Σηκώθηκα και πίνω μόνη μου καφέ... ακούγοντας τις μουσικάρες που μας προτείνεις...
Εδεσαν απόλυτα.....
Να είσαι καλά....
:-)))

Giousurum είπε...

@akanonisti
panta i mousiki einkali parea,,,eidika tis mountes meres....:):)

@olous
osoi eiste thessaloniki, patra kai athina alla kai osoi mporeite na pate min xasete ta live ton vello leaf...sigoura tha perasete kala...

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Εξαιρετική η συνέντευξη φίλε μου! Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω παρέες να μην διαλύονται παρά τη δυσκολία της απόστασης.

quartier libre είπε...

@ αληθινά σπουδαίο,
όσο οι παρέες δεν διαλύονται !

Tasos είπε...

Μπράβο φίλε γιουσουρούμ!!Πολύ καλή συνέντευξη!!!Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι υπάρχει μουσική και πέρα από τα κλαπατσίμπανα και τα ψευτομπουζούκια που μας πλασάρουν!!!

Giousurum είπε...

@tasos
file taso, opos exoume pei poles fores edo sto giousurum ta bravo anikoun se auta ta paidia pou goustaroun na grafoun kai na paizoun tetoia mousiki..gnorizontas ex arxis oti einai poly dyskolo na ginoun eureos gnostoi klp...kai emeis to mono pou prepei na kanoume einai na tous ypostirizoume opos mporoume...agorazontas diskous tous..pigenontas sta live tous klp...

Giousurum είπε...

@Μιχάλης Τσαντίλας
i pragmatikes parees den masane...
oute apo apostaseis, oute apo tipota...otan theloun oi anthropoi pote den xorizontai kai fysika otan pernane kai kala metaxy tous kanoun kai omorfa pragmata...

@quartier libre
:)

Ανώνυμος είπε...

Μόλις βρήκα βίντεο από live τους στα Χανιά!!

http://www.youtube.com/watch?v=tERoBV9o06c