Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Ελλάδα: ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ...

Δεν ξέρω αν οι γιορτές, τα «πανηγύρια» είναι αυτό που απαιτείται για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Ανάμεσα στις πολλές παγκόσμιες ημέρες που έχουν θεσπιστεί, έχει καθιερωθεί στις 22 Απριλίου να γιορτάζεται η "Παγκόσμια ημέρα της Γης". Και ενώ η χώρα μας θα έπρεπε να συμμετέχει στις όποιες εκδηλώσεις για την ημέρα αυτή, η οποία ήταν αφιερωμένη αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, το θέμα αποτέλεσε η τρίμηνη (προς το παρόν) ποινή αποκλεισμού από το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων που επέβαλε στην Ελλάδα η Επιτροπή Συμμόρφωσης της Γραμματείας του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Έτσι η Ελλάδα παραμένει η μόνη από τις 141 χώρες του Πρωτοκόλλου του Κιότο που (προς το παρόν??) δεν θα συμμετέχει στο εν λόγο σύστημα!!!! Για ακόμη μια φορά πρωτοτυπήσαμε σε κάτι το αρνητικό. Εδώ εδώ και εδώ τα δημοσιεύματα και τα σχόλια των ΜΜΕ. Εδώ η σελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (έτσι για ιστορικούς λόγους).

Το πρωτόκολλο του ΚΙΟΤΟ υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 1997 στην πόλη ΚΙΟΤΟ της Ιαπωνίας κατά την διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης για το Περιβάλλον. Κύριος άξονας του Πρωτοκόλλου είναι η λήψη μέτρων εκ μέρους των βιομηχανικά αναπτυγμένων κρατών με στόχο την μείωση των εκπομπών των έξι αερίων του θερµοκηπίου την περίοδο 2008-2012, σε ποσοστό 5,2% σε σχέση µε τα επίπεδα του 1990. Τον Ιούνιο του 1998 (απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) η Ελλάδα δεσμεύθηκε για συγκράτηση της αύξησης των εκπομπών των έξι αερίων στο +25% σε σχέση με τις αντίστοιχες εκπομπές των αερίων το 1990, που θεωρείται έτος αναφοράς. Ακόμα όμως και αυτόν το στόχο του +25%, σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις καταγραφής και πρόβλεψής της εξέλιξής των εκπομπών, η χώρα αδυνατεί να τον επιτύχει. Εδώ η επίσημη έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ (2002) για την κλιματική αλλαγή που αναφέρει ότι εάν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα, η συνολική αύξηση των εκπομπών των θερμοκηπικών αερίων θα φτάσει στο +35.8% το 2010 (σε σχέση με το 1990)!!!! Ενώ εδώ διαβάστε για τον «καβγά» Greenpeace – ΥΠΧΩΔΕ για το θέμα.

Με το Πρωτόκολλο του ΚΙΟΤΟ επιχειρείται επίσης για πρώτη φορά, μέσω της εμπορίας των ρύπων και του Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης, η απόδοση ορισμένης τιμής σε κάθε απορριπτόμενο τόνο διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η απόρριψη ρύπων σταματά να είναι δωρεάν και μεταβάλλεται σε ένα ανταλλάξιμο αγαθό μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών-εταιριών. Δηλαδή, εάν μια αναπτυγμένη χώρα-εταιρεία (συνήθως κάποια πλούσια χώρα του Βορρά) δεν καταφέρει να υλοποιήσει τους στόχους της σε σχέση με το Πρωτόκολλο, μπορεί να αγοράσει επιπλέον δικαιώματα απόρριψης ρύπων από κάποια άλλη χώρα – εταιρεία, η οποία θα έχει υπερκαλύψει τις δικές τις δεσμεύσεις όσο αφορά την εκπομπή ρύπων. Επίσης θα μπορεί να αποκτήσει επιπλέον άδειες εκπομπής αερίων υπό την προϋπόθεση να χρηματοδοτήσει και να βοηθήσει στην υλοποίηση προγραμμάτων μείωσης των εκπομπών των αερίων σε αναπτυσσόμενες χώρες (συνήθως κάποια φτωχή χώρα του Νότου), με την χρήση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον (π.χ ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Σε αυτό ακριβώς το σημείο έχουν επικεντρωθεί οι αντιρρήσεις πολλών ανεξάρτητων Περιβαλλοντικών και όχι μόνο οργανώσεων και φορέων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι Μηχανισμοί αυτοί δεν είναι παρά μια ακόμη εμπορική συμφωνία μεταξύ των πλούσιων χωρών, ώστε να συνεχίσουν να ρυπαίνουν αλόγιστα και παράλληλα να αναγκάσουν τις φτωχές χώρες να επενδύσουν σε καθαρές και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες. Οι φτωχές χώρες του Νότου που (συνήθως) όχι μόνο δεν ρυπαίνουν και δεν ευθύνονται για τις κλιματικές αλλαγές, αλλά είναι αυτές που θα υποστούν πρώτοι τις όποιες μελλοντικές αρνητικές επιδράσεις των αλλαγών αυτών.Ίσως!!! Ποιος ξέρει?? Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας έγινε πρώτη αρνητική είδηση για ακόμη μια φορά. Τέλος όσο αφορά το Πρωτόκολλο του ΚΥΟΤΟ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών, σύμφωνα με τις οποίες το Πρωτόκολλο δεν είναι παρά ένα πρώτο μικρό βήμα προς την σωστή όμως κατεύθυνση.

Σας αφήνουμε με Midnight Oil και το υπέροχο Diesel And Dust (torrent). Επίσης δείτε το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του BBC Global Dimming (εδώ ή εδώ αξίζει το περίμενε στο κατέβασμα). Τέλος δίπλα (στα επιπλέον της ημέρας) δέιτε Roger Waters απο το Live Earth στη New York σε μια απο τις καλυτερες εκτελέσεις του Another Brick In The Wall καθως και ένα animation με θέμα την υπερθέρμανση του πλανήτη.

12 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Σα να λέμε ότι έχει δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο χρηματηστήριο ρύπων...

Καλό Πάσχα φίλα!

hello_earth είπε...

hello :)
ενδιαφέρον το κείμενο.
ότι νά'ναι και πάλι - λίγο ξεφτύλα.. αλλά πάλι καλά.. ολα αυτά γίνονται για να συμμορφωνόμαστε και να ξυπνάμε σιγά σιγά..

λίγο άσχετο - αλλά στους Midnight Oil εχω πολλή συμπάθεια και εκτίμηση. και επειδή είναι έτσι ακτιβιστές (εγώ δεν είμαι) - αλλά και λόγω της μουσικής (παλιά άκουγα συχνά το 10,9,8,... - ενα δίσκο με ενα countdown με νούμερα στην ονομασία - τότε σαν θεματολογία επικέντρωνε περισσότερο στην πολιτική παρά στην οικολογία) Αλλά ναι - αξίζουν καλά λόγια - επειδή θέλουν να πουν κάτι και το λένε στην μουσική τους..

Θράσος είπε...

H Ελλάδα και ειδικα οι πολίτες τους δεν έχουμε περιβαντολλογική παιδεία. Δεν μας ενδιαφέρει τι θα γίνει αύριο, δεν μας ενδιαφέρει αν θα υπάρχει έστω και ένα έμβιο ον για τις επόμενες γενιές και θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά, αν δεν το πληρώνουμε ήδη.
Η Αθήνα και οι άλλες μεγαλούπολεις μεταμορφώνονται σε κολαστήριο (υψηλές θερμοκρασίες, ρύποι κλπ.)
Αλλά μυαλό δεν βάζουμε

akrat είπε...

έχω ένα φιλαράκι κολλητό που μου έταξε ότι θα πάρει στο διάστημα το σπέρμα μου....
δεν πα να καταστραφεί η γη... εγώ καβάντζα βρήκα... χαχα

Giousurum είπε...

@Ασκαρδαμυκτί.
Oxi san na leme exei idi dimiourgithe. Palia legame oti tha plironoume ton aera pou anapneoum ekai gelousame. Tora.....


@hello earth.
Pleon i ennoies kratos kai xeftila teinoun na tautistoun stin xora mas. Oso afora tous Midnight Oil. Symfonoume apolyta. Eipan polla simantika me tn mousiki tous. Epelexa ton sygkekrimeno disko logo tou oikologikou tou post.

@ Θράσος
To na valei kapoios myalo simainei oti exei tin prodiathesi kai kati yparxei sto DNA tou sxetiko. Pleon os polite tis (ente na min po tipota xeirotero) xoras, den nomizo oti deixoume tetoia stoixeia. Oso afora tin perivalontiki paideia ti na po? Se poio thema exoume epideixei paideia gia na deixoume kai se auto?

@ akrat.
Sostos o paixtis. Frontizeis tin synexeia tou anthropinou eidous.


@ olous sas
KApoia stigmi isos tha prepei na poume kai gia tin stasi tis Americas sto thema tou protokolou tou Kioto. Exei endiaferon. Episis na doume ti ginetai ap oedo kai pera. Eyxaristo gia tin episkepsi sas kai tin kouventoula. Ta leme. Se osous fygoun taxidaki kala na perasete kai kali epistrofi.
Kalo PAsxase olous.

Ανώνυμος είπε...

Καλή παρουσίαση
Καλή Ανάσταση με Υγεία και Καλή Παρέα

Ανώνυμος είπε...

Καλή παρουσίαση
Καλή Ανάσταση με Υγεία και Καλή Παρέα

Ανώνυμος είπε...

Καλή παρουσίαση
Καλή Ανάσταση με Υγεία και Καλή Παρέα

hello_earth είπε...

καλά να περάσετε όλοι και καλό πάσχα επίσης! :)

Giousurum είπε...

@ hello earth
Eyxaristo kai Xronia polla gia oles tis imeres.

@ kapitalistiko koumouni
Xronia polla kai se esena

Ανώνυμος είπε...

Καλή και μεστή παρουσίαση φίλε.Τα συμπεράσματα λείπαν αλλά ποιός δεν τα καταλαβαίνει;Μια χώρα είμαστε που όλα τα έχουμε γραμμένα στα παλιότερα των υποδυμάτων που δεν ασχολούμαστε με τίποτα άλλο εκτός από την κοιλίτσα μας.Αυτό δείχνουν και τα πρόστιμα που τρώμα κατά καιρούς για τις παράνομες χωματερές.Ευαισθησία μηδέν σε όλα τα επίπεδα.

Αυτοί είμαστε λοιπόν και καλά να πάθουμε.

Να ευχηθώ χρόνια πολλά;Αν είναι πολλά δεν θα είναι καλά με τα μυαλά που έχουμε.

Την καλημέρα μου και συνέχισε έτσι.Και μόνο που βλέπω Πινκ Φλόυντ είναι κάτι ενθαρυντικό.

Giousurum είπε...

@ island
Xronia Polla kai se esena gia oles tis imeres. Ta symperasmata leipoun dioti opos episimanes kai esy poios den ta katalavainei. Episis den ithela na epektatho se symperasmata gia na ginei kai mia sxetiki kouventa.
Eyxaristo gia ta kala sou logia.
Xairomai pou sou aresoun kai oi FLoyd opote tha ta leme syxnotera.