Τρίτη 12 Μαΐου 2020

6η Μαϊου. Ederlezi. Σε τούτη την ζωή όλοι νομάδες είμαστε αδερφε.

Σχετική εικόνα Μαϊου. Ederlezi.  Στα βαλκάνια οι νομάδες τσιγάννοι γιορτάζουν την μεγαλύτερη γιορτή τους το Ederlezi. Γιορτάζουν την επιστροφή της Άνοιξης διότι πλεόν μπορούν άνετα να μετακινηθούν από τόπο σε τόπο μιας και η άνοιξη ήταν η καλύτερη εποχή για εμπόριο και για εργασίες στα χωράφια. 

Οι διάφορες βαλκανικές λέξεις για το Ederlezi όπως Herdeljez, Erdelezi, είναι παραλλαγές της τουρκικής Hıdırellez που σημαίνει την γιορτή που σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης, η οποία εμφανίζεται περίπου 40 ημέρες μετά την εαρινή ισημερία.Μέσα στον χρόνο και όσο οι Τσιγγάνοι ασπάζονταν τον χριστιανισμό, το Ederlezi ταυτίστηκε με την γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Στις σλαβικές χώρες γιορτάζεται στις 6 Μαΐου με το παλιό ημερολόγιο και στις χώρες όπως η Ελλάδα, με το νέο ημερολόγιο στις 23 Απριλίου. 

Οι Τσιγγάνοι, πριν γίνουν χριστιανοί, γιόρταζαν μια παρόμοια γιορτή με φαγητό, ποτό και λουλούδια. Κατά πολλούς οι Τσιγγάνοι έχουν μεταφέρει στο πρόσωπο του Aη Γιώργη την ιστορία ενός Ινδού ήρωα που σκότωσε τον δράκο Σακάν. 

Σε εμάς το Ederlezi έγινε γνωστό από την ταινία Ο καιρός των Τσιγγάνων (1988) σε σκηνοθεσία του Emir Kusturica και μουσική του Goran Bregovic. Στην ταινία υπάρχει η αναπαράσταση της γιορτής όπως γινότανε στους σλαβόφωνους λαούς με την χρήση νερού, λουλουδιών, τραγουδιού και τη γριά Τσιγγάνα να κάνει τη βούλα στο μέτωπο των παρευρισκόμενων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: