Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Τα Χρονικά της Ελληνικής Ποπ και Ροκ: Bicycle


Οι Bicycle ήταν αναμφισβήτητα το συγκρότημα που αναζητούσε (και κατάφερε) να ηγηθεί ο (μεγάλος) κιθαρίστας Θόδωρης Παπαντίνας για τον οποίο θα μπορούσαμε να γράψουμε παραγράφους ολόκληρες αλλά θα το κάνουμε σε ένα ξεχωριστό πόστ αφιέρωμα σε αυτήν την μεγάλη και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της  Ελληνικής μουσικής.

Οι Bicycle δημιουργηθήκαν στις αρχές της δεκαετίας του 80 στην Αθήνα και μέλη τους ήταν μερικοί από τους καλύτερους μουσικής της εποχής (και όχι μόνο): Θοδωρής Παπαντίνας -Κιθάρα, Φωνή, Στίλπων Νέστωρ - Κιθάρα, Βασίλης Παπαβασιλείου -Μπάσο και Ρούλης Πυρίλλης - Τύμπανα.

Η μοναδική κυκλοφορία των Bicycle είναι το ομότιτλο άλμπουμ (σε ανεξάρτητη παραγωγή) που κυκλοφόρησε το 1981 από την Gramma (910) και στο οποίο όλες οι συνθέσεις είναι του Παπαντίνα. Στο άλμπουμ εκτός των Βιcycle συμμετείχαν οι Βαγγέλης Κουτσοτόλης (σαξόφωνο σε δυο κομμάτια) και ο Γιώργος Πεντζίκης (x- Fratelli). To Bicycle ηχογραφήθηκε εξολοκλήρου στο περίφημο studio Αγροτικόν υπό το οδηγίες του Νίκου Παπάζογλου. 

Ο ήχος του άλμπουμ είναι καθαρή και κλασσικίζουσα κιθαριστική ροκ με τις ματιές στους Dire Straits και στους Stones να είναι κάτι παραπάνω από ορατές. Οι κριτικές της εποχής δεν ήταν και οι καlύτερες (το αντίθετο μάλιστα) και το άλμπουμ πέρασε τότε σχεδ;oν απαρατήρητο με αποτέλεσμα λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του οι Bicycle να διαλυθούν και να ακολουθήσουν διαφορετικές πορίες.

Hints and Tips
Μερικά πράγματα για τον Παπαντίνα. Έχει περάσει από Μακεδονομάχους (με το Νίκο Παπάζογλου) την Εταιρεία Καλλιτεχνών (με τον Παύλο Σιδηρόπουλο) ενώ πρν μερικά χρόνια δημιούργησε τους Τ 4 Trouble.
Ο Νέστωρ έχει περάσει και αυτός από την Εταιρεία Καλλιτεχνών ενώ μετά την διάλυση των bicycle δημιούργησε τους  Rodondo Rocks.
Ο Παπαβασιλείου υπήρξε μέλος των θρυλικών Olympians.


   

4 σχόλια:

Unknown είπε...

krima gia mia tetoia diskara na eixe parei kakes kritikes kai o papantinas megalos paiktras....

Giousurum είπε...

@ Hammer

σε κάποιο φιλικό blog είχα διαβάσει και σημειώσει το εξής για μια κριτική της εποχης για τους bicyce

"Άλλη μια συμφορά απ' το κουτί της Πανδώρας που χρόνια τώρα αποκαλούμε ελληνικό ροκ.. Αυτή τη φορά το κακό λέγεται Bicycle!!!"

Σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνώ καθόλου.

Unknown είπε...

ma ti na sumfwnhsei kaneis me auto einai dunaton... autoi pou to paizoun eidhmones kai kseroles einai autoi shnhthws pou einai asxetoi me to olo thema... se opoion den arese autos o diskos as akousei skulopop h den kserw ti allo u loipoi pou kseroun as ton apolausoun...

Giousurum είπε...

@Hammer
Πιστεύω ότι υπάρχουν "κριτικοί" που ίσως δεν έχουν κάνει ακούσει ολοκληρωμένο το άλμπουμ για το οποίο "γράφουν" την "κριτική" τους.